Sykehus får kritikk etter at nyfødt døde av surstoffmangel

Sykehuset Østfold i Fredrikstad. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Sykehuset Østfold i Fredrikstad. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sykehuset Østfold brøt kravet om forsvarlig drift da et nyfødt barn døde av surstoffmangel i 2015, mener Statens helsetilsyn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede da kvinnen ankom sykehuset våren 2015 var det signaler om komplikasjoner da barnets hjerteslag ble målt, melder NRK. Kvinnen skulle føde ved lavrisikoavdelingen, men ble ikke flyttet over til en enhet med høyere beredskap.

Helsetilsynet mener at rask fosterlyd kombinert med hyppige rier burde ha ført til bedre oppfølging, samt at jordmor burde ha konferert med lege. De mener fosteret ikke ble overvåket i tråd med god praksis da det oppsto «avvikende forløp» i siste del av fødselen.

Avviket fra god praksis er så stort at det anses som uforsvarlig, skriver Helsetilsynet. Barnet var livløst da det ble født, og døde etter noen timer av surstoffmangel.

I konklusjonen fra Helsetilsynet heter det at kvinnen ikke fikk forsvarlig og omsorgsfull fødselshjelp, og at kvinnen ikke ble forsvarlig overvåket i hele fødselsforløpet. Sykehuset Østfold ønsker ikke å kommentere saken.

«Det er noen momenter i rapporten vi finner uklare, og vi har dermed bedt om et oppklarende møte med Helsetilsynet i januar», opplyser de til NRK.

Personvernpolicy