Strid om hemmelighold i Eirik Jensen-saken

Spesialenheten begjærer lukkede dører under hele forklaringen til den korrupsjonstiltalte politimannen Eirik Jensen når saken starter i tingretten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Spesialenheten begjærer lukkede dører under hele forklaringen til den korrupsjonstiltalte politimannen Eirik Jensen når saken starter i tingretten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Spesialenheten har gradert vesentlige deler av bevismaterialet mot den korrupsjonstiltalte politimannen Eirik Jensen og krever lukkede dører under hele forklaringen hans når rettssaken starter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarerne til Eirik Jensen er uenige og hevder Spesialenheten ikke har grunnlag for hemmeligholdet. I et brev til Oslo tingrett tirsdag skriver advokat John Christian Elden at han ikke har registrert noen dokumenter som er hemmelige etter sikkerhetsloven slik Spesialenheten påberoper overfor dommer Kim Heger.

Heger skriver til partene at Spesialenheten har begjært at dørene lukkes under hele forklaringen til de to tiltalte når rettssaken starter 9. januar neste år. Selve begjæringen er av Spesialenheten stemplet «Strengt fortrolig» med henvisning til beskyttelsesinstruksen. VG brakte nyheten om Spesialenhetens begjæring først.

På spørsmål fra Oslo tingrett om begjæringen kan nedgraderes slik at pressen får grunnlag for å argumentere mot hemmeligholdet, har Spesialenheten svart nei.

Bakgrunn: Ber om lukkede dører i deler av Jensen-saken

Liv og helse

– På bakgrunn av ovennevnte kan retten ikke gå nærmere inn på begrunnelsen i begjæringen, men bemerker at den i det alt vesentlige er begrunnet med «faren for liv og helse og muligheten til å få saken best mulig opplyst for retten», skriver Heger i et brev til mediene som skal dekke saken.

Advokatene som forsvarer Eirik Jensen motsetter seg i et svar tirsdag Spesialenhetens krav på alle punkter. John Christian Elden bestrider at det er grunnlag for å gradere saksdokumentene. Han viser også til at ingen dokumenter i straffesaken så langt er merket «fortrolig» eller «strengt fortrolig» og gir aktoratet én ukes frist med å eventuelt endre merkingen av dokumentene.

Les også: Saken mot Eirik Jensen utsatt igjen

Krever åpenhet

– Særlig i en sak som dette, bør rettsmøtet som nevnt holdes med innsyn fra offentligheten, skriver Elden som uansett tar til orde for at mediene bør tillates å være til stede selv om dørene stenges for øvrig publikum.

Tingretten har bedt de øvrige berørte partene om å svare innen 9. desember på begjæringen fra Spesialenheten.

Rettssaken begynner 9. januar neste år og skal etter planen vare helt til 16. juni. Det er første gang Jensen skal møte Cappelen etter at saken ble rullet opp for tre år siden. Cappelen hevder at han samarbeidet med Jensen om innførsel av mange tonn hasj.

Les også: Eirik Jensen: – Jeg kommer ikke til å spare noen

Personvernpolicy