Ektepar kjent skyldig i trippeldrap i lagmannsretten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et norsk-pakistansk ektepar er i Borgarting lagmannsrett kjent skyldig i å ha drept sin 24 år gamle svigersønn, hans bror og hans far i Pakistan i 2013, melder NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trippeldrapssaken:

* 17. mai 2013 ble Tanveer Abbas (24) drept i Gujrat øst i Pakistan. Dagen etter ble også hans bror Shabir Abbas og faren Ghulam Haider drept. Alle ble drept med flere skudd mot hodet og kroppen.

* Ifølge tiltalen var det et hemmelig giftermål mellom Tanveer Abbas og hans norske kusine, datter av hans mors bror, som utløste drapene. Kvinnens foreldre likte ikke at datteren giftet seg med en mann de ikke selv hadde pekt ut, og skal ha bestilt drapene for å gjenopprette familiens ære.

* Ekteparet ble i Oslo tingrett i desember i fjor dømt til lovens strengeste straff, 21 års fengsel, for overlagt drap. Mannens bror ble dømt til 17 års fengsel. Alle tre anket på stedet. Ekteparet anket over skyldspørsmålet og broren over straffeutmålingen.

* Ankesaken startet i Borgarting lagmannsrett 13. september.

* Mandag kjente juryen ekteparet skyldig i trippeldrapet. Straffeutmålingen kommer senere.

Kvinnen som ble kjent skyldig, ble rasende da juryen kom med sin kjennelse mandag, melder NRK.

– Jeg er uskyldig dømt, skrek den tiltalte kvinnen mens hun kastet gjenstander rundt seg i rettssalen. Til slutt ble hun ført ut av retten av rettsbetjentene mens hun ropte skjellsord til dem som ble igjen i salen.

Anket fra tingretten

I desember i fjor ble ekteparet dømt til 21 års fengsel i Oslo tingrett, mens mannens bror ble dømt til 17 års fengsel. De tre ble dømt for overlagt drap, og alle tre anket på stedet. Ekteparet anket over skyldspørsmålet og broren over straffeutmålingen.

Ankesaken har gått for lagmannsretten siden 13. september. Mandag holdt lagdommeren sin rettsbelæring. Juryen var klar med kjennelsen etter bare få timers drøftelse.

Ekteparets svigersønn, hans bror og far ble drept med flere skudd i Pakistan i mai 2013. Ifølge dommen i tingretten var drapet æresrelatert. Påtalemyndigheten mener foreldrene bestilte drapene etter at datteren i hemmelighet hadde giftet seg uten deres samtykke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dom senere

Tirsdag fortsetter forhandlingene i lagmannsretten om straffespørsmålet og om to etterlattes krav om erstatning. Dom vil bli avsagt etter at dette er gjennomført, opplyser domstolen.

Det er første gang nordmenn er dømt for å ha bestilt drap på pakistanske statsborgere, og drapene har skjedd i Pakistan.

– Påtalemyndigheten er fornøyd med resultatet. Det er viktig av allmennpreventive grunner og viser at man ikke kan sitte her og beordre drap i utlandet, sier aktor, statsadvokat Guro Hansson Bull, til NRK.

Les også:

Norsk-pakistansk ektepar nekter for å ha bestilt trippeldrap

Tiltalt norskpakistaner tilstår trippeldrap i Pakistan