Lesbisk fadder følte seg dømt av presten under barnedåp

Dåpen i Fjell kyrkje ble ikke helt som dåpsbarnets familie hadde sett for seg. Foto: Wikimedia Commons.
Dåpen i Fjell kyrkje ble ikke helt som dåpsbarnets familie hadde sett for seg. Foto: Wikimedia Commons.

Familien til dåpsbarnet mener presten gikk langt over streken i det de kaller en moralpreken. – Min plikt å bære frem dette synet, svarer presten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dåpen i Fjell kyrkje ble ikke helt som dåpsbarnets familie hadde sett for seg. Fadderen, som er dåpsbarnets lesbiske tante, forlot kirkerommet da presten under gudstjenesten formidlet sine holdninger om homofili, skriver lokalavisa Vestnytt.no.

– Han sto på prekestolen og nevnte at det var blitt lovlig for homofile og lesbiske å gifte seg i kirka. Det synes han var en synd, og uttrykte at han var veldig mot det, sier Silje Louise Foldnes, som er kjæreste med en annen kvinne, til Dagbladet.

Hun sier det var ubehagelig og at hun følte seg dømt fordi hun er lesbisk.

– Det var ikke bare jeg som reagerte, men hele familien. Det var et samtaleemne resten av dagen, sier 27-åringen til Vestnytt.no.

Les også: – Alle fortjener frihet til å leve med den de elsker

Teksten som fikk Foldnes og familien til å reagere var fra Johannes 15,9 -12, som handler om at «dere skal elske hverandre som jeg har elsket dere».

Prostiprest Helge Unneland kom inn på de ti bud, synd og motsetninger og sa blant annet at: «Kirkemøtet går inn for samkjønnet vigsel, selv om Jesus bekrefter skaperordningen: til mann og kvinne skapte han dem. Vi oppfordres til å holde fast på Jesu bud i kjærlighet».

Dåpsbarnet bestefar Bent Are Sigvaldsen reagerer på at en som skal døpe barn i samme gudstjeneste etter hans syn fordømmer en stor gruppe mennesker.

– Dette var tydeligvis dagen for den store moralpreken. Da han endte sin syndeflod med å akke seg over at kirkelyden i Fjell har gått inn for å vie likekjønnede mennesker, gikk han langt over min grense for hva som er greit under en dåp, sier Sigvaldsen til Vestnytt.no.

Unneland mener det var en vanlig gudstjeneste og at målgruppen ikke primært var dåpsfølget.

– Jeg ser det som min plikt å bære frem det som tradisjonelt har vært kirkens syn på saken. Jeg tåler at ikke alle er enige i det, sier Unneland til Vestnytt.

Unneland får også støtte fra biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin, som er tilsynsmann for prestene, og prost Erling Kopperud i Fjell kyrkjelege fellesråd.

– Enhver skal få lov til å reagere som de vil. Men dersom dette karakteriseres som hets, mister ordet hets sin betydning. Det må være lov å ytre sitt syn uten å bli beskyldt for hets, sier Biskop Nordhaug til Dagbladet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært