Forskere gransker lysfenomenet i Hessdalen

Videoen over er filmet i Hessdalen tilbake i 1999, men det er det samme lysfenomenet forskerne fra HiØ har observert den siste uken.

En gruppe forskere fra Høgskolen i Østfold (HiØ) har observert lysfenomener i Hessdalen hver natt den siste tida. De mener man må se ned for å forklare observasjonene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Første natta, før vi hadde fått satt opp instrumentene, så vi et stillestående fenomen rett over åsen der borte, sier Christer Olofsson, basesjef for forskerne fra HiØ, til NRK Trøndelag.

– Lyset var som en stor ball, helt gul. Plutselig var det som om noe tok tak, vred rundt, og da skiftet lyset via oransje og til sterkt rødt. Det varte fire-fem sekunder, før det kollapset i seg selv og forsvant, sier Olofsson til NRK.

Hessdalen ligger cirka 12 mil sør for Trondheim. På begynnelsen av 80-tallet begynte innbyggerne å melde om merkelige lysfenomener, ofte beskrevet som «store, lysende kuler», som beveget seg omkring nede i dalen.

Fikk hjelp av Olav Thon

Project Hessdalen er ledet av Erling P. Strand, som er lektor ved avdeling for informasjonsteknologi på Høgskolen i Østfold. Han har samarbeidet tett med forskerne som har gjort målinger i dalen den siste tiden.

Foto av tatt av Kurt Andressen vinteren 1982/1983, fra hans hjem nord for kirken i Hessdalen. Han brukte et kamera med en 2000mm linse. Kurt rettet kameraet mot et blinkende lys over Finnsåhøgda, og klarte å ta dette bildet.
Foto av tatt av Kurt Andressen vinteren 1982/1983, fra hans hjem nord for kirken i Hessdalen. Han brukte et kamera med en 2000mm linse. Kurt rettet kameraet mot et blinkende lys over Finnsåhøgda, og klarte å ta dette bildet.

– Ved hjelp av midler vi har fått fra Olav Thon-stiftelsen hadde vi nå anledning til å gjøre større undersøkelser enn tidligere, sier Strand til ABC Nyheter.

Feltstudier i Hessdalen har nylig blitt valgfag ved Høgskolen i Østfold, blant annet ved hjelp av disse midlene. Studentene gjennomfører feltstudier sammen med forskere fra Frankrike, Hellas og fra høgskolen i Østfold. Med Thon-midlene har prosjektgruppen også vært i stand til å kjøpe nye målingsinstrumenter som ikke har vært brukt i området tidligere.

Fra 1981- 1984 ble det gjort flere hundre observasjoner i dalen, heter det på Project Hessdalens hjemmeside.

– Når man graver dypt nok hører man også om tidligere observasjoner, men folk har nok vært redd for å bli latterliggjort. Det så man jo også eksempler på tidlig på 80-tallet, da dette ble mer kjent i riksmediene, sier Strand.

– Kan være flere fenomen

Han håper de nye målingene og observasjonene vil bidra til å finne en god forklaring på lysfenomenene.

– Vi har samlet data i mange år. Det som gjør det vanskelig å finne frem til én teori om hva som forårsaker lysfenomenene er at det er såpass stor variasjon mellom målinger og beskrivelser. Det kan rett og slett hende at det dreier seg om ulike typer fenomener, sier lektoren.

Det er fremmet flere mulige teorier allerede. Forskningssjefen ved HiØ, Bjørn Gitle Hauge, har også sett lysfenomenene og mener de kan skyldes en «energilagringsmekanisme» som ikke er kartlagt ennå.

– Dette er et mineralrikt område, og det er mulig at mineralene i bakken her opptrer nærmest som en elektrisk krets, og at lysfenomenene oppstår når spesielle betingelser inntreffer. Omtrent som når du fyller vann på et ubrukt batteri, forklarer han til NRK.

– Jeg tror vi må se ned for å finne forklaringen på lysfenomenene i Hessdalen. Så langt har det vært altfor mye snakk om stjernehimmelen, sier Hauge til NRK.

– Jeg er opptatt av å se hele bildet og samle måledata for å underbygge teoriene, sier Strand i Project Hessdalen til ABC Nyheter.

Les også: Sjeldent lysfenomen over Oslo

Hurtige glimt og store lys

Lysfenomenene opptrer i ulike kategorier, forklarer lektoren.

Bildet er tatt av Leif Havik 12. februar 1983, klokken 17.53. Bildet er tatt fra Litlfjellet mot Hessdalen. Lyset beveget seg ifølge Havik mot Litlfjellet, og fulgte deretter dalen mot venstre. Leif brukte et Nikon FG kamera med en 50 mm linse. Foto: Project Hessdalen/Leif Havik.
Bildet er tatt av Leif Havik 12. februar 1983, klokken 17.53. Bildet er tatt fra Litlfjellet mot Hessdalen. Lyset beveget seg ifølge Havik mot Litlfjellet, og fulgte deretter dalen mot venstre. Leif brukte et Nikon FG kamera med en 50 mm linse. Foto: Project Hessdalen/Leif Havik.

– Det er hurtige lysglimt som gjerne varer brøkdelen av et sekund. En annen variant er store, gule lys som kan vare fra minutter til timer. En tredje kategori er flere lys samlet omkring et objekt.

– I den nye feltstudien har vi vært heldige og hatt flere gode observasjoner. Vi har hatt besøk av utenlandske forskere som har gjort grundige geofysiske målinger. De forsøker å finne ut hvorfor dette skjer akkurat i Hessdalen.

Studentene har sittet oppe natten lang for å observere.

– Lysfenomenene har forekommet nesten daglig ved denne feltstudien. Ved tidligere studier har det kanskje vært en eller to observasjoner i løpet av en uke, sier Strand.

– De største observasjonene har vært nede i dalen, med fjellet i bakgrunnen for lysene.

Les også: Det magnetiske solvindlyset

Måler magnetfelt

Lysene kan opptre helt nært betrakteren, forklarer Strand.

– Vi har hatt observasjoner ned mot én meter. De later heller ikke til å tiltrekkes av elektriske ledninger, slik tilfellet er med kulelyn.

– Vi har fått en del utslag ved målinger av magnetfelt, men det er også noe vi må komme tilbake til når den vitenskapelige artikkelen publiseres i et fagtidsskrift. Jeg tror de nye artiklene som følge av denne siste feltstudien vil bringe forskningen på feltet videre.

Den nye studien har hatt besøk av forskere fra flere land, som er nysgjerrige på hvordan feltstudien gjennomføres. De har kommet fra blant annet Tyskland, Bulgaria, USA og Canada.

– Flere av dem har ytret ønske om å sende sine studenter opp til Hessdalen, for å lære og være med på forskningen, forteller Strand.

Fra arkivet:

Mysterium i Hessdalen
Mystisk ildkule herjet nabolag

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært