Ashton Carter: – Norge er en del av IS-kampanjen

Den amerikanske forsvarsministeren Ashton Carter fordømmer Nord-Koreas atomprøvesprengning. – Det er en destabiliserende og provokativ handling, sier han på en pressekonferanse på Gardermoen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Carter, som nå er på ett to dager langt besøk i Norge, hadde vært i samtaler med Sør-Koreas forsvarsminister Han Min-goo fredag og kunne fortelle at også Min-goo fordømmer Nord-Koreas atomprøvesprengning på det sterkeste.

Stadfester sterke bånd

– Jeg forsikrer Min-goo om at USA er på vakt 24 timer i døgnet for å stå imot truslene fra Nord-Korea, sa Carter under en pressekonferanse med den norske forsvarsministeren Ine Eriksen Søreide.

– Amerikanske styrker på Koreahalvøya er klare til kamp, la han til.

Den amerikanske forsvarsministeren sa også at Nord-Korea bør stilles til ansvar og sanksjonene mot landet bør strammes inn. Dette ble også diskutert under møte som FNs sikkerhetsråd hadde fredag kveld, opplyser han.

Les også: – NATO vurderer opprustning nær Russlands grenser

Roser langtidsplanen

Videre takker Carter for sitt opphold i Norge og sier at han har blitt inspirert, spesielt av forsvarets langtidsplan.

– Det er en viktig og imponerende plan. Den vil hjelpe Norge til å bidra ytterligere for sikkerhet både i Europa og andre steder, sa han.

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide og hennes amerikanske kollega Ashton Carter ankom Bodø flystasjon torsdag. Foto: Jan-morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide og hennes amerikanske kollega Ashton Carter ankom Bodø flystasjon torsdag. Foto: Jan-morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Den amerikanske forsvarsministeren mener langtidsplanen viser at Norge tar dagens utfordringer på alvor.

Videre la han vekt på Norges rolle som alliert for både USA og Europa.

– Norge er en sterk og viktig sikkerhetspartner på mange måter. Både i Atlanterhavet, Arktis og i Afghanistan. Norge er i tillegg en del av IS-kampanjen, sa han.

I tillegg mente han at Norges innkjøp av de amerikanske F-35 kampflyene viser at Norge investerer på riktig vis og er opptatt av innovasjon og teknologi, slik som USA.

Russisk aggresjon

– Både i Øst og i Nord har det dedikerte norske lederskapet vært en viktig del av NATOs respons på russisk aggresjon og makt, sa Carter som så vidt nevnte stormakta Russland under sin tale.

Videre snakket han om innsatsen Norge gjør i kampen mot IS, i tillegg til norsk tilstedeværelse både i Afghanistan, Irak og Syria.

– Norge har konstant stilt opp og bidratt med mer og mer, slik vi også har prøvd å gjøre i USA, sa Carter og takket Søreide for hennes lederskap.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært