Meny

«Kongens nei» norsk Oscar-kandidat

Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Filmen «Kongens nei» er norsk kandidat i kampen om å bli beste ikke-engelskspråklige film under Oscar-utdelingen.

Norsk Oscar-nominasjon:

  • Hvert land kan innstille én film til å bli Oscar-nominert i kategorien Best Foreign Language Film. Filmen må ha hatt norsk premiere på kino i perioden 1. oktober 2015 til 30. september 2016, må være produsert utenfor USA og ha et annet språk en engelsk som hovedspråk.
  • 23 norske langfilmer var mulige norske kandidater til å representere Norge.
  • Av de 23 gikk tre filmer videre til en kortliste: «Kongens nei» i regi av Erik Poppe, «Pyromanen» i regi av Erik Skjoldbjærg og Rune Denstad Langlos film «Welcome to Norway».
  • Torsdag ble det kjent at «Kongens nei» er norsk kandidat. Filmen er plukket ut av en norske Oscar-komité med åtte representanter fra den norske filmbransjen og Norsk filminstitutt. Leder for komiteen er Sindre Guldvog.
  • Fra 1. oktober vurderes de nominerte ikke-engelskspråklige filmene av det amerikanske filmakademiet som velger ut seks filmer til sin kortliste. Deretter legger en eksekutivkomité til ytterligere tre filmer til listen, som i alt skal bestå av ni filmer.
  • En komité på østkysten og en på vestkysten av USA ser deretter de ni produksjonene og velger ut de fem som skal Oscar-nomineres.
  • Hvem de fem blir offentliggjøres 24. januar neste år.
  • Selve Oscar-utdelingen går av stabelen søndag 26. februar.
  • Tidligere norske filmer som har kommet gjennom nåløyet og blitt nominert er «Kon-Tiki» (2013), «Elling» (2001), «Søndagsengler» (1996), «Veiviseren» (1987) og «Ni Liv» (1957).

(Kilde: Norsk Filminstitutts nettside)

– «Kongens nei» er en film med solide og visjonære filmatiske kvaliteter i alle ledd, og et sjeldent velbegrunnet og treffende valg av skuespillere i alle nøkkelroller bidrar sterkt til fortellingens grunnleggende gjennomslagskraft, sier Oscar-komiteens leder Sindre Guldvog under pressekonferansen torsdag formiddag.

– Filmen forteller om en dramatisk hendelse knyttet til oss som nasjon, men som tematiserer historien som berørte store deler av verden. Med sin engasjerende tematikk og sterke filmatiske kvaliteter har jeg stor tro på «Kongens nei» som vår kandidat i Oscar-løpet, la Guldvog til.

Den norske Oscar-kandidaten ble offentliggjort torsdag formiddag etter at en egen komité har vurdert tre kandidater: «Kongens nei» i regi av Erik Poppe, «Pyromanen» i regi av Erik Skjoldbjærg og Rune Denstad Langlos film «Welcome to Norway».

Veien til den endelige lista på fem filmer som til slutt skal konkurrere om den gjeve prisen, er lang. Det skal gås flere runder før de fem finalistene offentliggjøres 24. januar neste år. Selve Oscar-utdelingen går av stabelen søndag 26. februar.

I fjor var «Bølgen» norsk kandidat blant 81 nominerte filmer i klassen beste ikke-engelskspråklige film. Men den norske katastrofefilmen gikk ikke videre fra første runde.

Les også: 

«Spotlight» fikk Oscar for beste film

DiCaprio fikk endelig sin Oscar
Populært