Flere barn utsatt for menneskehandel i Norge i fjor

Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix.
Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

I 2015 ble 301 mulige ofre for menneskehandel identifisert i Norge. Av disse var 42 mindreårige, en økning fra året før, da 36 barn ble fulgt opp som mulige ofre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallene kommer fram i en rapport fra Koordineringsenheten for ofre for menneskehandel (KOM) i Politidirektoratet , skriver VG.

Økningen ses i sammenheng med den drastiske økningen av enslige mindreårige asylsøkere som kom til Norge i 2015. Seniorrådgiver Julie Platou Kvammen i KOM sier disse barna er ekstra sårbare fordi de kommer alene og lettere kan knytte seg til voksne som fremstår som omsorgspersoner.

– Vi ser at de kan bli utnyttet seksuelt eller bli tvunget til for eksempel å selge narkotika eller å utføre tyverier for bakmennene. Barn kan også utnyttes i andre former for menneskehandel som i tvangsarbeid ved utnytting i for eksempel renhold eller bilvask, sier Kvammen, som har utarbeidet rapporten.

Direktoratet påpeker at antall barn som er identifisert og fulgt opp som mulige ofre for menneskesmugling, har variert fra 2007 til 2015.

Personvernpolicy