Sykepleier tapte i Høyesterett

En sykepleier tapte en sak om ufrivillig deltid i Høyesterett. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.
En sykepleier tapte en sak om ufrivillig deltid i Høyesterett. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

En sykepleier som ønsket full stilling har tapt saken mot arbeidsgiveren i Høyesterett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen for saken var ifølge Stavanger Aftenblad at kvinnen hadde 75 prosent fast stilling, men ønsket seg 100 prosent stilling. Da det ble utlyst en ny, 75 prosent fast stilling, fikk hun ikke de 25 prosentene hun trengte for å få full stilling.

– Det er veldig sjelden at 20-30 prosents stillinger lyses ut. Dermed kan det bli vanskeligere for eksempelvis en sykepleier med 75 prosent stilling å få fylt opp stillingsprosenten hvis arbeidstaker må kunne ta hele stillingen for å få fortrinnsrett, slik Høyesterett nå slår fast, sier prosedyreadvokat og ekspert på arbeidsliv Kamilla Silseth i advokatfirmaet Schjødt. Sykepleieren som gikk til sak, vant i både Tvistemålsnemnda, i Oslo tingrett og i Borgarting lagmannsrett, men i Høyesterett var flertallet på arbeidsgivers side.

Norsk Sykepleierforbund er fortvilet over dommen.

– Vi synes ikke noe om dette i det hele tatt. Vi tror heller ikke dette er i tråd med politikernes ønske om færre deltidsarbeidende i arbeidslivet, sier leder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund.

Personvernpolicy