Bondelaget: – Skulle ønske departementet hadde mer å stille opp med

Se video.

Regjeringen vil fortsatt ikke gi jordbærbønder erstatning for dårlige avlinger, men vil se nærmere på resistensproblematikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gråskimmel

* Gråskimmel (Botrytis cinerea) er en sopp som kan angripe mange ulike bær, grønnsaker og andre planter. Den trives godt ved høy luftfuktighet.

* Smitten overlever mange år i jorda, og soppen kan utvikle seg selv ved lave temperaturer. Plantene angripes lettere om de har sår og skader.

* Noen raser av gråskimmel har utviklet resistens mot de vanligste sprøytemidlene.

* For å unngå angrep anbefales det å velge motstandsdyktige sorter bær eller planter, unngå for stor nitrogentilførsel, redusere luftfuktigheten og å sette plantene med litt avstand for å sikre god luftsirkulasjon.

* Både i Norge og i utlandet foregår det forskning på biologisk bekjempelse av gråskimmel. Noen nyttesopper har vist seg å være effektive men er ikke godkjent til dette bruket i Norge.

Kilder: Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), Plantevernleksikon

– Vi har for så vidt utfordret Bondelaget på om de ønsker å omdisponere penger innenfor dagens jordbruksavtale, noe de har avvist, og da føler ikke vi noe behov for å følge det videre opp, sier statssekretær Terje Halleland (Frp) til NTB.

Han møtte i dag Norges Bondelag og Agderbær for å snakke om den ekstraordinære jordbærsituasjonen som har oppstått som følge av at gråskimmelsopp har ødelagt avlinger flere steder i landet.

Les også: Ap krever jordbær-tiltak fra Dale

Halleland sier de vil følge opp situasjonen på andre måter.

– Vi ser på resistensproblematikken og følger den opp, og bruker det apparatet som er tilgjengelig i dag, sier Halleland.

Norges Bondelag er glad for at departementet følger opp, men tviler på at de eksisterende programmene er omfattende nok.

– Vi skulle ønske departementet hadde hatt mer å stille opp med med tanke på å kartlegging den faktiske situasjonen, sier nestleder Bjørn Gimming i Bondelaget.

Les også:

Verste jordbærkrise noensinne vil drive prisene opp

Jordbærbønder i nord unngår soppangrep

Personvernpolicy