Krekar sammenlignet Rawt med kommunistenes manifest

Mulla Krekar møter i Oslo tingrett, der PSTs utleveringsbegjæring til Italia behandles. Krekar er siktet for terrorplanlegging i Italia, og politiet der mener han leder organisasjonen Rawti Shax.
Mulla Krekar møter i Oslo tingrett, der PSTs utleveringsbegjæring til Italia behandles. Krekar er siktet for terrorplanlegging i Italia, og politiet der mener han leder organisasjonen Rawti Shax. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mulla Krekar avviser at Rawt er en terrororganisasjon. Det er en visjon, på samme måte som Marx og Engels' kommunistiske manifest, forklarte han i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Najumuddin Faraj Ahmad (59), bedre kjent som mulla Krekar, startet sin forklaring i utleveringssaken i Oslo tingrett fredag.

Italienske myndigheter har bedt om utlevering av Krekar og en 42 år gammel iraker bosatt i Drammen. De mener de to er med i et internasjonalt terrornettverk kalt Rawt Shax, et nettverk de hevder Krekar har stiftet og leder.

– Totalt misforstått

Krekar avviste anklagene i retten. Han hevdet det er totalt misforstått at Rawt er et nettverk.

– Rawt er en visjon. Rawt har ingen medlemmer. Jeg er Rawt, og Rawt er meg, uttalte han.

Han sammenlignet Rawt med de ideer og tankegods som i tidligere århundrer inspirerte de ulike partiene.

– Rawt er et kurdisk ord som betyr sakte bevegelse. Det er en idé som folk samler seg rundt. Det er som når Karl Marx og Friedrich Engels lager Det kommunistiske manifest, som senere legger grunnlaget for de kommunistiske partiene. Det kaller jeg kommunistisk rawt. Eller når kristen ideologi har ført til at det ble dannet kristne partier, forklarte Krekar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier målet er at Rawt er å utvikle et demokratisk salafistisk parti som kan delta politisk i Kurdistan.

Krekar sier Rawt som program først ble offisielt nedfelt i 2015, men at han har jobbet med visjonen siden 1988.

– Det er en ny lesemåte av religiøse tekster tilpasset en ny virkelighet, forklarte Krekar.

Ikke global agenda

Krekar var også tydelig på at han alltid kun har vært opptatt av Kurdistan og aldri har hatt en global agenda.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er satt av fem dager til saken. Oslo tingrett skal avgjøre om Norge kan utlevere de to til Italia, slik at de kan straffeforfølges der.

42-åringens forsvarer, Solveig Kristine Høgtun, pekte i sitt innledningsforedrag fredag morgen på det hun mener er en rekke overtolkninger, feiltolkninger og dårlig begrunnende påstander i det italienske etterforskningsmaterialet.

– Dette materialet tilsier ikke at det er grunnlag for å mistenke min klient for å ha deltatt i en terrororganisasjon med terrorhensikt, sier Høgtun til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

PSTs politiadvokat Signe Kathrine Aalling sier at PST mener det italienske etterforskningsmaterialet er overbevisende nok til skjellig grunn til mistanke om straffbare forhold.

Forsvarer Brynjar Meling sa i retten torsdag at han mener utleveringen av Krekar er en del av et politisk spill.

Kritisk

Sakkyndig i Krekar-saken, terrorforsker Lars Gule, sier det italienske etterforskningsmaterialet i utleveringssaken virker tynt.

Gule er oppnevnt av Krekars forsvarer Brynjar Meling som sakkyndig vitne og har fulgt utleveringssaken i Oslo tingrett denne uken. Han er kritisk til det som har kommet fram om den italienske etterforskningen mot de to tiltalte.

– Det som har kommet fram i retten, viser at etterforskningsmaterialet i stor grad er basert på tolkninger, til og med feiltolkninger, og meningstolkninger. Det virker som man legger mer inn i samtalene enn det etter min mening synes å være dekning for i annen informasjon, sier Gule til NTB.

– Det er heller ikke lagt fram bevis som understøtter påstandene, som beslag av våpen eller penger, eller dokumentasjon på at det er gitt eksplisitte ordre, sier Gule.