Blir berørt av planene for E18:– Vi er bundet på hender og føtter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om lag 60 av 200 boligeiere der den nye E18 er planlagt har gjort avtaler om innløsning for til sammen 390 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men mange har ennå ikke mottatt noe tilbud om innløsning fra Vegvesenet. Blant disse er Berit Lundberg, som er styreleder i et sameie på Ramstadsletta.

– Formuen er jo låst i boligen. Vi er bundet på hender og føtter. Det er en meget uryddig prosess, sier hun til ABC Nyheter.

Les også: Nguyen Berg: – Oslopakke 3 vil gjøre Oslo til en bedre by å bo i

Ferdig med nesten en tredjedel

Advokat Fredrik Huseby i advokatfirmaet Brækhus Dege. Foto: Brækhus Dege
Advokat Fredrik Huseby i advokatfirmaet Brækhus Dege. Foto: Brækhus Dege

I overkant av 200 boliger på hele parsellen fra Lysaker til Ramstadsletta blir berørt av planene for E18.

Ifølge advokat Fredrik Huseby, som representerer mange av boligeierne som har fått innløsningstilbud, er det totalt brukt 390 millioner kroner på innløsning så langt. Da har man gjort seg ferdig med litt under en tredjedel av boligene.

– Det har vel gått etter planen nå det første halvåret, så hvis staten får de midlene de trenger så er det sannsynlig at de blir ferdige eller kommer veldig langt med innløsning i løpet av 2017. Men nå er det jo veldig spennende å se hvilken virkning den nye Oslopakke 3-avtalen vil få, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ramstadsletta blir atter en gang satt på vent

Boligeier Berit Lundberg opplever prosessen som svært vanskelig.

– Vi har det skriftlig at vi må flytte fra boligene våre innen 1. mars 2018. Ingen kan selge her, for E18-planene er ikke opphevet. Planene er bare utsatt, sier hun.

Lundberg, som har bodd i området siden 1989, sier at det bare er boligeiere i Eilif Dues vei og Riiser-Larsens vei som har blitt kontaktet med tilbud av Vegvesenet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er fly forbannet. Det som har blitt skrevet er veldig misvisende. Her på Ramstadsletta og i Henry Lehres vei er det ingen som har fått tilbud. De som har fått løst ut boligene sine har søkt om det.

– Undergraver helsen vår

Hun sier at man kunne søke om innløsning på bakgrunn av diverse kriterier som uskiftet bo, skilsmisse eller samlivsbrudd, skolekrets og helsemessige utfordringer. Noen personer kom deretter på en prioriteringsliste som førte til innløsning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– E18 undergraver imidlertid helsen til alle oss som bor her. Vi har stuevinduene rett ut mot E18. Vinduene er jo ikke tette lenger, så da kommer asfaltstøvet rett inn. Og det er vel ikke akkurat særlig helsebringende, sier Lundberg, og legger til:

– Det er en frekkhet at disse politikerne i Oslo som snakker om miljø ikke tenker på oss. Vi er bare noen få meter fra E18, og trafikken bare tiltar.

Les også: Forsker: – Bompenger vil ikke påvirke varetransport

(Artikkelen fortsetter under kartet)

– Har falt mellom to stoler

Advokat Fredrik Huseby bekrefter at det er flere personer som ikke har fått noe tilbud.

– Vegvesenet har begynt med personene de mener det haster mest med, og så har man tatt ut noen som har spesielle grunner til å bli prioriterte i denne innløsningsprosessen. Men Berit Lundberg og sameiet hennes har nok falt mellom to stoler her, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er likevel langt flere som har akseptert et tilbud om innløsning i år enn i fjor. Tilbudet skal i utgangspunktet være godt nok til at man blir satt i stand til å gjenerverve en tilsvarende bolig i nærområdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er innløst rundt 40 boligeiendommer hittil i 2016. Det er vel ingen som blir 100 prosent fornøyde, men det er i alle fall rundt 40 som har funnet at tilbudene er såpass bra at de kan akseptere dem, melder Huseby.

Litt over to tredjedeler av boligeierne har ennå ikke vært i forhandlinger eller fått tilbud.

Les også: Grunneier tiltalt for trusler mot leder for E18-utbygging

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Illustrasjon av lokket som går over Nedre Stabekk med Michelets vei til venstre og retning Strand i det fjerne. Foto: Statens vegvesen
Illustrasjon av lokket som går over Nedre Stabekk med Michelets vei til venstre og retning Strand i det fjerne. Foto: Statens vegvesen

– Mange er slitne

Grunnerverver Trym Johannessen i Statens vegvesen sier til ABC Nyheter at man foreløpig ikke har hatt nok midler til å kunne gi tilbud til alle. Ut 2015 kunne man dermed kontakte Vegvesenet og gi beskjed om hvorfor man ønsket innløsning, slik at det kunne foretas en vurdering ut ifra dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For boligeierne har dette vært en veldig lang og tøff prosess, så det er veldig mange som nå er slitne og ønsker innløsning. Jeg opplever også at veldig mange har gode grunner for å be om dette, så det er ofte en krevende jobb å finne ut av hvem som skal få tilbud. Dermed har vi nå lagt opp til å jobbe mer områdemessig ut ifra hva prosjektet trenger for å kunne starte opp så tidlig som mulig.

Alle de foreløpige midlene er enten brukt opp i inngåtte avtaler eller bundet opp i avtaler som man er i ferd med å lande. Hvor lang tid det tar før man kommer i mål med prosessen er helt avhengig av når det kommer nye midler fra Stortinget.

– Vi vil prøve å bruke de midlene vi får til hvert budsjettår. Så blir det spennende å se hva som skjer videre. Dette må jo også tilpasses etter byggestart, sier Johannessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Åpner for fleksibel utflyttingsfrist

Johannessen sier at man vil prøve å være fleksible når det gjelder utflyttingsfristen 1. mars 2018, så langt det lar seg gjøre.

– Det viktige for Vegvesenet er å få den nødvendige tiden til å rydde eiendommene og fjerne bygningsmasser før byggestart. Vi vil nok være fleksible hvis det er noen som sliter og vi ikke har behov for at de må flytte. Det er likevel viktig å sette en dato for at folk skal komme i prosessen med å skaffe seg noe nytt og flytte ut. Så avtalen innebærer 1. mars 2018 og dette er utgangspunktet som man må forholde seg til.

Les også: – Bilister kjørt mot kjøreretningen for å slippe kø