– Nyt varmen mens du kan

Denne uken kom sommeren for fullt mange steder i landet og flere benyttet anledningen til å ta årets første bad.
Denne uken kom sommeren for fullt mange steder i landet og flere benyttet anledningen til å ta årets første bad. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Store deler av landet har i flere dager hatt nydelig sommervær, men nå blir det kjøligere igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uken opplevde flere steder i landet temperaturer på nærmere 30 grader og mange benyttet anledningen til å hoppe i sjøen. Det vil kanskje ikke være like fristende i uken som kommer.

– Det skjer en langsom endring i tiden framover, og det vil bli kjøligere. Det starter i nord hvor det blåser inn kald luft allerede fredag, sier Terje Alsvik Walløe, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt på Blindern.

Oppholdsvær

Penværet holder seg i Sør-Norge fredag, med unntak av noen få lokale ettermiddagsbyger, og temperaturene kan komme opp til nesten 30 grader på det varmeste. Lørdag faller temperaturene sør for Stad.

– Det blir oppholdsvær og perioder med sol, men det blir vanskelig å få temperaturer på særlig mer enn 20 grader. Det blir ikke så verst, men å nyte det varme været mens man kan, er et godt tips, sier Walløe.

Denne tendensen fortsetter utover uken.

Kan få snø

Nord for Stad synker temperaturene allerede fredag. I Midt-Norge er det spesielt Trøndelag som vil merke at nordlige vinder blåser inn, men det blir stort sett oppholdsvær hele helgen med innslag av sol. Temperaturene vil ligge på knappe 15 grader. Denne værtypen vil man fortsette å se utover uken, og temperaturene vil ligge mellom 10 og 15 grader.

Væromslaget fredag gjør at det blåser inn kjølig luft fra nordvest som bringer med seg byger til Nord-Norge og temperaturer stort sett under ti grader.

– Dette er kjedelig for folk i nord, men det er ikke helt utypisk. Tromsø kommer kanskje bare opp i 5-6 grader midt på dagen. Og noen få hundre meter opp i høyden kan det være innslag av snø i nedbøren i Nord-Norge, sier Walløe.

Personvernpolicy