Meny

NVE avlyser faren for vårflom

Dette slipper vi i år. Her fra Sutøya Camping i Nesbyen i 2004. Foto: Birger Morken / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En snøfattig vinter reduserer faren for vårflom. – Det er liten sannsynlighet for stor vårflom i år, sier NVEs flomvarsler, Inger Karin Engen.

Flomfaren er så godt som avlyst. Norges vassdrags- og energiverk (NVE) mener det bare finnes en viss fare i vassdragene Gudbrandsdalslågen og Måleselva i indre Troms, men selv der er sjansene små.

– Selv i de mest utsatte vassdragene er det liten sannsynlighet for stor vårflom. For Gudbrandsdalslågen er sannsynligheten for flom på oransje nivå fem prosent og bare to prosent for flom på rødt nivå, sier hydrolog og flomvarsler i NVE, Inger Karin Engen.

– For Målselv er sannsynligheten for flom på oransje nivå femten prosent, og tilnærmet null for flom på rødt nivå, fortsetter hun.

Les også: Varsler flom i lavlandet rundt Oslofjorden

Det er den småfattige vinteren som får hovedæren for de gledelige nyhetene. NVEs snøkart viser at de gjenværende snømengder utgjør ca. 75 prosent av hva som er normalt, hele landet sett under ett.

Normale snøforhold

– I år er det relativt snøfattig i store deler av Nord-Norge og nord på Østlandet. Ellers er det grovt sett normale snøforhold, sier Engen i en pressemelding.

I fjor høst åtte NVE sende ut varsel om fare for storflom i ti fylker.

Les også: Flomfare i ti fylker fredag

– Med utgangspunkt i snømengdene er det ingen overraskelse at det er liten sannsynlighet for stor vårflom i år. Men hvor stor flommen egentlig blir er selvfølgelig helt avhengig av været. Vi har sett flere eksempler de siste årene på at det har blitt svært stor flom selv om det har vært lite snø, sier Engen.

I mai har snøsmeltingen vært moderat i hele landet, og det er nå stort sett snøfritt under 800 moh. i Sør-Norge og under 3-400 moh. i Nord-Norge.

Smeltingen har imidlertid ikke kommet ordentlig i gang i høyfjellet. Her ventes det avtagende vannføring gjennom pinsehelgen på grunn av synkende temperatur og lite nedbør, skriver NVE.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus