1.300 motstandsfolk vurderes for krigsdekorasjon

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har mottatt mange forslag til motstandsfolk som bør dekoreres for sin innsats under 2. verdenskrig. Her fra 8. mai-markeringen i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har mottatt mange forslag til motstandsfolk som bør dekoreres for sin innsats under 2. verdenskrig. Her fra 8. mai-markeringen i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Forsvarsdepartementet har fått inn over 1.300 forslag til motstandsfolk som kan dekoreres for sin innsats under 2. verdenskrig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 70 år etter krigen pågår et stort arbeid for å hedre mennesker som ikke ble dekorert etter fortjeneste. En historikergruppe nedsatt av Forsvarsdepartementet er nå i gang med å vurdere krigsinnsatsen til de over 1.300 personene som er foreslått fra publikum og fagmiljøer, skriver Klassekampen.

Dette kommer fram i et svar fra forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) på et skriftlig spørsmål fra SVs stortingsrepresentant Kirsti Bergstø. Tidligere i år opplyste ministeren at departementet ønsker innspill til glemte helter som ikke har fått anerkjennelsen de fortjener.

Prosjektet ble startet av daværende forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) i 2011. Nå opplyser Søreide at forslag til dekorasjoner vil bli forelagt Forsvarsdepartementet ved utgangen av 2016, med eventuelle tildelinger i 2017.

– Det er en god del positivt i Søreides svar. Det er mye politikk i historieskrivingen om krigen, og vi vil følge nøye med når arbeidet skal avsluttes, sier Kirsti Bergstø til Klassekampen.

Personvernpolicy