Folk på Svalbard holder seg inne i påvente av orkan

Det er ventet vindkast på 40-50 meter i sekundet enkelte steder på Svalbard fredag.
Det er ventet vindkast på 40-50 meter i sekundet enkelte steder på Svalbard fredag. Foto: Torgeir Prytz / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle flyavganger fra Longyearbyen er kansellert når kraftige vindkast er ventet å feie over Svalbard fredag kveld. Uværet kan gjøre stor skade, varsler Meteorologisk institutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folk er blitt bedt om å holde seg innendørs. Vindkast på opptil 45 meter i sekundet er ventet på kvelden, mens det natt til lørdag kan være perioder med orkan, opplyser Meteorologisk institutt.

De fleste har fulgt oppfordringen fra lokalmyndighetene om å holde seg innendørs, sier kommunikasjonsrådgiver Tone Hertzberg hos Sysselmannen på Svalbard.

– Vinduene er dekket av snø, så det føles som å være inne i en snøhule. Det snør tett, og vinden øker stadig. Det blåser visst enda sterkere i Adventdalen utenfor byen, sier hun til NTB.

Fly innstilt

Statsmeteorolog Matilda Hallerstig i Meteorologisk institutt beskriver de ventede vindkastene som «skumle».

– Det er ofte de som gjør mest skade, sier hun til Svalbardposten.

Alle flyavganger fra Longyearbyen lufthavn Longyear er fredag kansellert, men både SAS og Norwegian sier de har god tro på at ekstraflyene vil kunne gå lørdag, når vinden ventes å avta, melder avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Værsituasjonen er nå under økt overvåking og folk må holde seg oppdatert via TV, radio og internett, er oppfordringen fra Sysselmannen. Årsaken til uværet er to lavtrykk som ligger ved Jan Mayen og Island og som går nordover mot Svalbard.

– Kan røske av hustak

Meteorologisk institutt varsler at uværet kan utvikle seg til ekstremvær.

Vakthavende meteorolog Gunnar Noer ved Vervarslinga for Nord-Norge, sier også at uværet kan forårsake store ødeleggelser.

– Typisk for dette været er at det kan komme fjellbølger på lesiden av fjellene. Disse kan slå ned i lavlandet, og dette er typiske vinder som røsker takene av hus, og ødelegger infrastruktur, sier Noer til Nordlys.