Nordmenn på Lesbos: – Absurd opplevelse

Nordmenn drar for egen kostnad til Lesbos for å hjelpe flyktningene på den greske ferieøya.
Nordmenn drar for egen kostnad til Lesbos for å hjelpe flyktningene på den greske ferieøya. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters

Små gummibåter fulle av flyktninger blir tatt imot på den greske øya Lesbos av norske frivillige. – En absurd opplevelse, sier Kaja Espenes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

42-åringen fra Kråkstad er medlem av Facebook-gruppa Dråpen i havet og er koordinator for 15 nordmenn som lørdag dro ned for å hjelpe flyktningene. Med seg hadde de 500 kilo bagasje, deriblant klær og sko, bæreseler, bleier og diverse matvarer.

Søndag morgen var de på plass på stranda Efthalou helt nord på Lesbos, der gummibåt på gummibåt drev i land fra Tyrkia. Til sammen har minst 400-500 flyktninger ankommet, de aller fleste syrere, forteller Espenes på telefon til NTB.

– Folk er så lettet og lykkelige når de kommer. De gråter og takker oss. Noen kysser bakken, sier hun.

Det er de personlige møtene som gjør størst inntrykk.

– Når ei lita jente helt uventet gir deg en klem, da kommer tårene, sier Espenes.

Les også: Østerrike krever EU-toppmøte om flyk­t­­nin­­ger

Gribber

Ved ankomst får flyktningene litt mat og vann og nødvendig førstehjelp. Deretter må de gå eller får skyss til Molivos om lag 12 kilometer unna, der nordmennene har sitt hovedkvarter. Der får de forsyninger og hvile, før de må dra til øyhovedstaden Mitilini for å få registrert seg.

På en strand like bortenfor ligger turister og slikker sol. Noen av øyas innbyggere er mer opptatt av å slåss om motorer og annet utstyr i gummibåtene som flyktningene etterlater seg. Tragisk, mener Espenes.

– De er som gribber. Men det er ikke noe vi kan gjøre noe med.

Les også: FrP-Jensen: Asylstrømmen vil skape problemer

– Absurd

Hun opplever situasjonen som ganske absurd.

– Nå må folk få opp øynene og se at dette går ikke, slår hun fast. Det flyktningene først og fremst trenger, er en trygg rute til Europa, mener hun.

I gruppa hun koordinerer, er det både sykepleiere, ambulansesjåfører og barnevernspedagoger. De skal bli på Lesbos i en uke.

– Neste lørdag kommer et nytt team nedover, sier Espenes.

For stadig flere gjør som Espenes og hennes team: Frivillig og for egen regning drar de til Lesbos for å hjelpe.

Les også: Gresk politi brukte køller mot flyk­t­­nin­­ger på Lesbos

Orket ikke sitte stille

– Jeg orket ikke sitte stille lenger og se på. Jeg kan ikke hjelpe en hel verden, men hvis jeg kan hjelpe ti stykker, er det verdt det, sier Silje Anette Myhr til NTB. Torsdag setter hun seg på morgenflyet til Hellas.

Trude Jacobsen, som står bak Facebook-gruppa Dråpen i havet, får daglig tusenvis av tekstmeldinger fra folk som vil gjøre noe for flyktningene.

– Det er ekstremt mange som nå melder seg og sier at de har lyst til å reise ned. Vi setter dem i kontakt med hverandre, sier Jacobsen til NTB.

Les også:

Køller

Hittil i år er det kommet over 230.000 flyktninger og migranter med båt til Hellas, en enorm økning i forhold til i fjor. De fleste kommer til øyene Lesbos og Kos, som begge ligger nær Tyrkia.

Søndag kom det meldinger om at politiet på Lesbos brukte køller for å spre om lag 500 flyktninger og migranter sent lørdag kveld. Flere ble skadd i tumultene.

Ifølge politiet forsøkte hundrevis av mennesker å ta seg om bord på en ferje uten å ha de nødvendige papirene i orden. 1.700 mennesker var allerede om bord på båten, som skulle til Aten.

Les også: « For mange» ber­­gen­­sere vil gi husrom til flyk­t­­nin­­ger

Personvernpolicy