Åpen for alle - alltid

Tunsberg-biskop sier ja til å ordinere lesbisk prest

Per Arne Dahl fotografert da han ble vigslet til biskop i Tunsberg i fjor høst.
Per Arne Dahl fotografert da han ble vigslet til biskop i Tunsberg i fjor høst. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den åpent lesbiske presten Hanne Marie Pedersen-Eriksen er tildelt et vikariat i Norderhov i Buskerud. Tunsberg-biskop Per Arne Dahl er mot homofilt ekteskap, men har sagt ja til å ordinere henne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyste bispedømmet mandag.

– Jeg står for det klassiske synet på ekteskapet som et forhold mellom kvinne og mann og har ikke endret syn i dette spørsmålet, uttaler Dahl.

– Som biskop er jeg satt til å forvalte enhetens embete. På to kirkemøter har det både vært snakket om respekten for de to ulike syn i kirken og at dette spørsmålet ikke skal være kirkesplittende. I lys av dette, og for å bidra til en verdig ordning rundt ordinasjon og presteansettelse, er jeg åpen for å ordinere når vilkårene, som i dette tilfellet, er til stede og kandidaten lever i et ordnet samliv. Dette skjer også ut ifra et ønske om at kirken møter prestekandidater på en forutsigbar måte, fortsetter han.

Ordinasjonen finner sted søndag 6. september i Frogner kirke i Lier, som er Pedersen-Eriksens hjemsted. Pedersen-Eriksen skal etter vikariatet tiltre som sjømannsprest i Miami.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ble slått

Torsdag i forrige uke ble det kjent at 27 år gamle Pedersen-Eriksen ble slått i ansiktet av en kvinne uken i forveien.

– Hun stilte seg opp foran meg, sa at jeg var en skam for kirken og slo til meg i ansiktet. Det hele gikk veldig, veldig fort, men jeg ble sjokkert. Det var utrolig ubehagelig, sa Pedersen-Eriksen til NRK.

Episoden utspilte seg da Pedersen-Eriksen forberedte seg på en gravferd ved krematoriet i Sarpsborg.

– Hatkriminalitet

– Jeg tror hun viste til at jeg er gift med en kvinne, og det mente hun ikke var riktig for en prest. Det er helt greit at folk er uenig i hvordan jeg ønsker å leve livet mitt, men jeg vil heller ta det gjennom dialog, sier Pedersen-Eriksen.

Østfold politidistrikt etterforsker saken som legemsfornærmelse. Ingen navngitt person er til nå blitt mistenkt i saken.

Politiet ser alvorlig på hendelsen og mener det kan dreie seg om hatkriminalitet fordi kvinnen ble utsatt for vold på grunn av sin legning.