Svenske reaksjoner da Norge smurte seg bortSvensk smøresjef lei norske bortforklaringer

Landslagssjef Vidar Løfshus har brukt mye tid på å forklare hva som gikk galt på stafetten.(Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix)
Landslagssjef Vidar Løfshus har brukt mye tid på å forklare hva som gikk galt på stafetten.(Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Skandale», «katastrofe» og «pillråtne ski» var gjengangerne etter at de norske skijentene skuffet med en femteplass på stafetten. – Det handler ikke om skiene, sier Sveriges smøresjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På den svenske jubeldagen var de norske langrennsjentene sjanseløse mot blant andre de svenske damene. Therese Johaug hadde «issvuller» under skiene etter sin etappe, og ankerkvinne Marit Bjørgen ble frakjørt av den franske damen.

I etterkant har kritikken vært nådeløs.

– Jentene har helt pillråtne ski. Vi har bommet mye før, og vi har hatt fantastiske ski før, men jeg tror aldri jeg har sett vi har bommet så mye noen gang. For jentene er ikke så dårlige, sa Odd-Bjørn Hjelmeset.

Les også: Det norske smøreteamet slaktes

I Sveriges leir har enkelte sett seg litt lei på det norske pratet om utstyret.

– Det er innmari lett å skylde på det. Jeg tror ikke det handler om skiene. Det handler om hvordan man kommer inn til, og hvordan det fungerer i et mesterskap, sier svenskenes smøresjef Urban Nilsson, til svenske Aftonbladet, som går med på at nordmennnene hadde «en aning sämre skidor».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Urban Nilsson (Foto: NTB Scanpix)Urban Nilsson (Foto: NTB Scanpix)

Ida Ingemarsdotter gikk førsteetappen for Sverige. På etappen hvor Heidi Weng havnet bakpå, gikk Ingemarsdotter 2,2 sekunder raskere enn Weng. Hun er delvis enig med smøreren sin.

– Langrenn er en materiellsport. Skal du vinne mesterskap må du ha gode ski. Men det er fortsatt sånn at skiene ikke går av seg selv, sier Ingemarsdotter til Aftonbladet.

Dårlige odds

Aftonbladet trekker fram oddsen for norsk stafettseier på forhånd. Ved å sette en tusenlapp på seier til de norske, hadde du ikke vunnet mer en en hundrings, skriver de. Oddsen for første mesterskapsstafett siden Liberec i 2009 med annen vinner enn Norge, er ikke kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge mislyktes helt, sier Emelie Öhrstig, ekspert hos Viasat, ifølge Aftonbladet.

Therese Johaug gikk andreetappen og ble fragått av Emma Wikén.

– Det var fantastisk. Det kjennes som et bragd å ha parkert Johaug, sier Wikén til Aftonbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Facebook-hyllest

Duellen Norge mot Sverige kan gjøre det meste interssant for våre to nasjoner. Enten det er vitser, ski eller hvem som har de søteste jentene, konkurreres det. Men det norske laget viste seg som relativt gode vinnere etter egen nedtur.

– Jeg er j**** skuffa. Men gøy for Charlotte. Når ikke vi vinner er jeg glad for at Sverige gjorde det, sier Marit Bjørgen til Expresse.se.

Også på skilandslagets offisielle facebookside tok nordmennene av seg både hatt og skilue for sine svenske søstre. I løpet av noen timer etter målgang ble den norske siden dekorert med et toppbilde av Charlotte Kallas spurt, og en hilsen skrevet på svenska:

«Äntligen! Sveriges första relä guld i 54 år! Här flickornas grattis från den norska längdskidåkare Marit Bjoergen. Norrmannen kom på en femte. Idag är det fantastiskt att vara svenskt!»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildetEn norsk hilsen, skrevet på svensk. (Foto: Skjermdump Skilandslagets facebookside)En norsk hilsen, skrevet på svensk. (Foto: Skjermdump Skilandslagets facebookside)


Løftet Haag

Flere svenske aviser trekker fram den hvordan det norske laget feiret svenskene. Til Expressen sier Johaug at det norske laget stod og heiet på Kalla på oppløpet.

– Det var j***a bra gjort av henne, sier Therese Johaug til SportExpress.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Anna Haag fikk oppleve norsk-svensk søsterkjærlighet etter målgang, og hun forteller om et samhold på tvers av landegrenser.

– Vi har et godt samhold, ikke bare innad i laget, men også med andre landslag, sier hun til Expressen.

– Det var gøy når vi står der ved mål og de norske jentene kommer og løfter meg opp, sier Haag.

Før stafetten var det stor optimisme i den norske leiren. Landslagssjef Vidar Løfshus sa til VG at noen måtte brekke beina for at det ikke skulle bli medalje. Svenskekongen var i godt humør før løpet og hadde følgende kommentar da TV 2 pratet med ham.

– Norge favoritter? Er dere det?, sa en lattermild Kong Carl Gustaf.

Etter løpet fikk kongen spørsmål om han kunne tenke seg å hjelpe nabolandet.

– Nei, det gjør vi ikke. Litt orden må det være. Norge har vært bra den første uken. Nå begynner det å bli litt jevnere, sier han ifølge Expressen.