To får Nobels litteraturpris i år

Svenska Akademien vil i år dele ut to litteraturpriser, som erstatning for at det i 2018 ikke ble delt ut pris, opplyser Nobelstiftelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi håper på to nobelpriser, sier Svenska Akademiens sekretær Anders Olsson, ifølge Dagens Nyheter.

Nobelstiftelsen mener Akademien har ryddet opp etter krisen som har preget institusjonen det siste året.

Akademien har innfridd flere konkrete krav som Nobelstiftelsen har stilt – men ikke forslaget om en aldersgrense for medlemmene.

Skandalen rundt Svenska Akademien blusset opp da 18 kvinner sto fram i november 2017 og fortalte at de var blitt utsatt for seksuell trakassering og overgrep av en mann med nære bånd til Svenska Akademien.

Dette viste seg å være Jean-Claude Arnault, som senere ble dømt for voldtekt. Arnault er gift med poeten Katarina Frostenson, som inntil nylig var medlem av Akademien.

I tillegg til overgrepsanklagene var Arnault også beskyldt for å ha lekket navnene på nobelprisvinnere før de var kunngjort.

Frostenson forlot Svenska Akademien i januar i år. Også institusjonens tidligere faste sekretær, litteraturprofessor Sara Danius, har trukket seg ut.

Sterke interne konflikter har preget Akademien i kjølvannet av anklagene mot Arnault, og Nobels litteraturpris ble derfor ikke delt ut i fjor.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden