AUF-leder reagerer på «actionpreg» i 22. juli-trailer

Se traileren til filmen her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag slapp Netflix traileren til filmen «22 July». Både AUF og Støttegruppen etter 22. juli har fått reaksjoner for trailerens «actionpreg».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Filmen har premiere under filmfestivalen i Venezia onsdag. Tirsdag ble traileren sluppet. Den er snaut to og et halvt minutt lang og inneholder flere sterke bilder fra dramatiseringen av terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011. Anders Behring Breivik, i filmen spilt av Anders Danielsen Lie, er også viet mye oppmerksomhet i traileren.

Fakta om 22. juli-filmene

Tre filmer og en TV-serie om terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011 er ventet i løpet av 2018 og 2019:

• «Utøya 22. juli», dramafilm av Erik Poppe. Filmen hadde norsk premiere 9. mars 2018. Manus er skrevet av Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig. Alle historiene er fiktive, men basert på de overlevendes historier. Filmen følger hovedpersonen Kaja (18) som leter etter lillesøsteren sin under angrepet. Filmen er tatt ut til hovedprogrammet på den internasjonale filmfestivalen i Berlin.

• «22. july», dramafilm av den britiske regissøren Paul Greengrass for Netflix. Har verdenspremiere under filmfestivalen i Venezia 5. september 2018. Norsk premiere på Netflix 10. oktober. Filmen er basert på forfatteren Åsne Seierstads bok «En av oss». Filmen følger tre sammenvevde historier – om overlevende som forsøker å gjenoppbygge sine liv, om Norges politiske ledelse som forsøker å styre landet gjennom krisen og om terroristens advokater. Anders Danielsen Lie spiller rollen som Anders Behring Breivik.

• «Reconstructing Utøya», dokumentarfilm av den svenske regissøren Carl Javér. Premiere 19. oktober 2018. Forteller historier om fem unge som overlevde massakren på Utøya. Gjennom rekonstruksjon i studio og ved hjelp av en gruppe unge deltakere vil de overlevende vise hvordan de klarte å overleve.

• «22. juli», dramaserie regissert av Sara Johansen og Pål Sletaune. Ventet premiere på NRK høsten 2019. Serien på seks episoder vil handle om mennesker som gjennom sitt arbeid ble berørt av terroren.

AUF-leder Mani Hussaini sier flere av ungdomspartiets medlemmer har reagert på «actionpreget» i traileren.

– Mange er usikre på om den vil formidle den dagen og det som fulgte på en riktig måte, sier han til NRK.

Leder Lisbeth Røyneland i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli sier at også hun har fått reaksjoner fra berørte etter angrepene.

– Reaksjonene jeg har fått hittil er at traileren var ganske sterk, og at flere vil skjerme seg fra den. Vi får se hvordan reaksjonene blir på selve filmen når den vises i morgen, sier Røyneland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Røyneland oppfordrer nå til varsomhet fra mediene og andre kanaler som omtaler filmen.

Netflix opplyser at filmen vil få premiere på Netflix 10. oktober i Norge. Filmen skal også vises på enkelte kinoer i USA samt på filmfestivalen i Venezia onsdag denne uken. Hvorvidt filmen blir vist på kino i Norge, er foreløpig ikke avklart.

«Jason Bourne»-regissør Greengrass har skrevet og regissert filmen, basert på boken «En av oss: En fortelling om Norge» av Åsne Seierstad. Den følger tre sammenvevde historier – om overlevende som forsøker å gjenoppbygge sine liv, om Norges politiske ledelse som forsøker å styre landet gjennom krisen og om terroristens advokater.

Se traileren øverst i saken.

Les også: «22. juli»-innspilling i regjeringskvartalet

Les også: Andrea Berntzen priset for rollen i «Utøya 22. juli»