H.C. Andersens grav skjendet med tusj

H.C. Andersen avbildet i 1868.
H.C. Andersen avbildet i 1868.
Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den danske dikteren H.C. Andersens grav er blitt skjendet med sølvfarget tusj. Politiet tror ikke det har sammenheng med hærverket på en muslimsk gravplass utenfor København fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På gravsteinen, som står på Assistens Kirkegård på Nørrebro i København, er det skrevet skjellsord, opplyste København-politiet sent lørdag kveld.

– Vi fikk en anmeldelse klokken 20.40 om graffiti på gravsteinen. En patrulje konstaterer at det er skrevet «Fuck Danmark» med en sølvfarget tusj. Lenger ned på steinen står det «69», sier vaktsjef Henrik Brix til Ritzau.

Først ble hendelsen satt i sammenheng med hærverket på en muslimsk gravplass i Brøndby fredag kveld. Men søndag opplyser politiet i København at hærverket på H. C. Andersens grav har vært der i flere dager.

Få spor

– Det var helt opplagt å dra en parallell mellom hendelsene, men vi har fått flere henvendelser fra borgere som sier at hærverket ikke er nytt. Det har skjedd før fredag kveld, sier operasjonsleder Henrik Stormer i politiet i København søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På bakgrunn av informasjonen fra publikum tror politiet nå at hærverket skjedde onsdag.

Det var en forbipasserende som la merke til hærverket på graven til danskenes store forfatter og poet. Politiet har foreløpig ingen mistenkte i saken.

– Vi ser alvorlig på det. Vi har tatt bilder og bestilt rengjøring, men håper at vitner som har sett eller hørt noe kan lede oss til gjerningspersonen, sier Brix.

Mulig hevn

Taggingen ble først satt i sammenheng med hærverket på en muslimsk gravplass i Brøndby fredag kveld. Da ble 50 gravsteiner veltet av ukjente gjerningsmenn, en handling som rystet det muslimske miljøet i Danmark.

Folketingsmedlem Zenia Stampe fra Radikale Venstre sa tidligere lørdag at hun ikke er i tvil om at fredagens handling var rettet mot danske muslimer. (©NTB)