Meny

Får suite, limousin og en personlig assistent

Edvard og May-Britt Moser blir behandlet som verdensstjerner i Stockholm. Foto: Geir Mogen, NTNU

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NOBEL 2014: Under nobeluken skal May-Britt og Edvard Moser delta på 17 tilstelninger i løpet av en knapp uke. De skal blant annet spise middag på det Kungliga Slottet, og være på nachspiel med svenske studenter.

Nå er det under to uker til May-Britt og Edvard Moser setter seg på flyet for å dra til Stockholm og nobeluken.

Der blir de mottatt som verdensstjerner.

Assistenten er også en livvakt

Alle nobelprisvinnerne får limousin med en egen sjåfør, suite på femstjerners Grand Hôtel Stockholm og en personlig assistent til disposisjon under hele nobeluken som er fra 6. – 13. desember. Assistenten skal passe på prisvinnerne i tykt og tynt, sørge for at den stramme tidsplanen holdes og være tilstede ved alle de offisielle arrangementene. Assistenten er også livvakt, og ingen kommer i nærheten av prisvinnerne uten at assistenten er informert.

Les også: Gratulasjoner i kø for det norske nobelparet

Kjøres med politieskorte

Nobelprisutdelingen skjer onsdag 10. desember. Da stenges Stockholm bysentrum som ved statsbesøk. Prisvinnerne hentes utenfor hotellet i hver sin svarte limousin, og kjøres med politieskorte ned til Stockholm Concert Hall. Men før den høytidelige utdelingen har ekteparet Moser allerede vært gjennom over ti tilstelninger med offisielle middager og treff. De har også holdt nobelforelesningen i medisin eller fysiologi. Nobelprisutdelingen er nemlig langt mer enn en kveld i galla hvor det utdeles en medalje. Det er en hel uke proppfull med offisielle treff.

Les også: Født med en grensepatrulje i hjernen

Har kjøpt flere kjoler

 En av rottene som gjorde det mulig å få så gode resultater. Foto: Geir Mogen, NTNU En av rottene som gjorde det mulig å få så gode resultater. Foto: Geir Mogen, NTNU

Kleskodene er svært formelle, og May-Britt Moser har gått til innkjøp av flere kjoler. På noen av tilstelningene skal kjolen være fotsid, mens i andre sammenhenger skal kjolen være knekort. Kleskodene blir også en stor overgang for Edvard Moser som til daglig ses i t-skjorte og joggesko. Han må stille korrekt antrukket i både mørk dress og livkjole under nobeluken.

Svært uvanlig avslutning

Mye av tiden før avreise brukes på forberedelser til nobelforelesningen. Ekteparet Moser synes det er svært prestisjefylt å skulle holde en slik forelesning, og har planene klare for en svært uvanlig avslutning som foreløpig er hemmelig. De er også i gang med å lage skissene til en biografi etter bestilling fra The Nobel Foundation.

Les også: GPS-celler funnet i hjernen

Har med seg 28 gjester

Alle nobelprisvinnerne får ha med seg 14 gjester hver. Gjestelisten til ekteparet Moser blir da på 28 personer. Mange av gjestene er familie som barn og foreldre. En del av gjestene er fra NTNU.

Rektor Gunnar Bovim, prorektor Kari Melby, dekan Stig Slørdahl og prodekan Bjørn Gustafsson skal alle delta under nobeluken. Leder for Forskningsrådet, Arvid Hallén, er også på gjestelisten. Gjestene får delta på flere av arrangementene som Nobel Prize Award Ceremony og Nobel Banquet.

Her kan du lese hele programmet for Nobeluken.

Nobelforelesningen i fysiologi eller medisin skal foregå søndag 7. desember kl. 13.00. Den kan du se live på www.ntnu.no og www.gemini.no. På begge disse nettstedene vil det bli lagt ut daglige videoklipp og nyheter fra ekteparet Moser sitt opphold i Stockholm.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus