Oslo former verdens musikksmak

MUSIKKMETROPOL: Oslo skiller seg ut som en av verdens viktigste musikkhovedsteder viser ny analyse. Illustrasjonsfoto/montasje: Colourbox.com
MUSIKKMETROPOL: Oslo skiller seg ut som en av verdens viktigste musikkhovedsteder viser ny analyse. Illustrasjonsfoto/montasje: Colourbox.com

Ny forskning viser at Oslo og Atlanta peker seg ut som verdens viktigste musikkmetropoler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er generelt sett stor enighet om hvilke byer som skiller seg ut som verdens motehovedsteder, og i mange tiår har de siste trendene blitt sådd i New York, Milano og Paris. Det er herfra de siste motene spres til resten av verden.

Men hva med musikk?

Tradisjonelt sett har byer som London, New York og Los Angeles preget musikkens motebilde. Men skal vi tro to forskere som har gått i dybden på temaet, er det den amerikanske byen Atlanta og vår egen hovedstad som i dag ligger lengst fremme når det kommer til det å skape musikktrender, melder The Washington Post.

Les også: Vil gjøre Oslo til musikkhovedstad

Analyserte folks lyttervaner

De to irske forskerne Conrad Lee og Padraig Cunningham har forsøkt å svare på spørsmålet ved å analysere folks lyttevaner på musikkportalen Last.fm, en populær tjeneste som har mange millioner brukere over hele verden. Gjennom Last.fms tjenester har de to forskerne satt sammen et geografisk kart som viser hvor de mest banebrytende trendene innenfor musikk settes.

Last.fm er valgt ut og anses som den mest interessante kilden som grunnlag for analysen, fordi den samler lister over de mest spilte artistene fordelt geografisk. Hvis du for eksempel bor i Seattle - eller i Bergen for den saks skyld - kan du på en enkel måte finne ut hva andre i ditt nærområde lytter til og hva som er mest populært til enhver tid. Tjenesten blir et slags sosialt nettverk for musikkelskere.

Les også: Musikkhovedstaden Manchester

Oslo ligger i forkant

Lee og Cunningham har studert hvordan disse listene varierer over tid for å se om noen byer ligger i forkant av andre i form av lyttevaner. Og her stikker altså Oslo seg klart ut som en av byene som andre følger etter.

200 byer verden over har vært målt siden 2003 og gitt et totalbilde der også de forskjellige musikksjangrene har blitt vurdert hver for seg.

Les også: Eidsvåg alltid foran

Forskningsresultatene, som denne uken ble publisert i Technolog Review, viser at Atlanta ligger i tet når det kommer til hip hop, mens den kanadiske byen Montreal ligger lengst fremme når det gjelder alternativ musikk. I Europa skiller Oslo seg ut som den store trendsetteren uansett sjanger.

Storbyene taper terreng

Det som overrasket forskerne mest var at det ikke lenger er de tradisjonelle musikkmetropolene som leder an i utviklingen. Selv om artister fra byer som New York og Los Angeles fortsatt dominerer, og at svært mange artister kommer nettopp fra disse områdene, er det likevel ikke her de nye trendene skapes.

Les også: Musikklegende taper kamp mot kreften

San Francisco eller Portland – to byer som antas å være ganske like på dette området – påvirker hverandre i langt mindre grad enn innflytelsen som for eksempel Montreal har på dem.

Trygge på resultatene

De to forskerne påstår ikke nødvendigvis at resultatene fra analysen er den nye fasiten, men de hevder bestemt og er trygge på at alt materialet de har gjennomgått til nå viser at Atlanta og Oslo skiller seg klart ut på trendskalaen.

Les flere musikksaker her

Les flere nyheter her

Personvernpolicy