Grete Prytz Kittelsen er død

Designer Grete Prytz Kittelsen i sitt arbeidshjem i Planetveien. (Fra boken "Grete Prytz Kittelsen. Emalje og design")
Designer Grete Prytz Kittelsen i sitt arbeidshjem i Planetveien. (Fra boken "Grete Prytz Kittelsen. Emalje og design")

Døde sent lørdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Grete Prytz Kittelsen regnes i dag som en av Skandinavias mest kjente formgivere. Kittelsen døde 93 år gammel og fikk etter eget ønske bo hjemme helt til det siste.

Hennes emaljeboller fra 50- og 60-tallet er fortsatt i bruk i norske hjem, og har fått innflytelse langt utover Norges grenser på dette området.

- Hun har hatt en formidabel betydning i norsk og skandinavisk designhistorie. Hun har utviklet mange nye teknikker og vært en pioneer innenfor sitt eget fag. Kittelsen har stor betydning på grunn av den enorme utbredelsen hennes gjenstander fikk på 60- og 70- tallet. I tillegg var hun med på å danne grunnlaget for en helt ny bruk av design, sier redaktør og forfatter Karianne Bjellås Gilje til ABC Nyheter.

Gilje ga i 2008 ut boken «Grete Prytz Kittelsen. Emalje og design» på samme tid som en stor utstilling med hennes kunst ble åpnet på Nasjonalmuseet i Oslo. Dette førte til en renessanse for Kittelsens brukskunst, og hennes emaljekunst har i løpet av de siste årene hatt en bratt prisstigning.

- Hun fikk være med på en utstillingsåpning i en alder av 90 år. Det gledet henne veldig. Det er ikke så mange forunt å bli beundret av nye generasjoner mens man fremdeles er i live. Jeg blir stadig overrasket over hvor enormt omfattende hennes kunstneriske virke er og over den betydningen hun har hatt som læremester for unge designere i dag, sier forfatteren.

Boken om Kittelsen skal til neste år gis ut i USA. Gilje forteller om stor internasjonal interesse.

- Hennes modernistiske design og gjennomtenkte og godt formgitte gjenstander vil stå seg og dermed også bli referansepunkter og inspirasjon for nye designere. Det er jeg helt sikker på, sier hun.

Grete Prytz Kittelsen ble født i Kristiania i 1917. Hun er utdannet på Statens håndtverks- og kunstindustriskole i Oslo og på Institute of Design i Chicago. Hennes emaljerte metallskåler, -fat og -boller ble solgt i millioner av eksemplarer i Norge og internasjonalt på 1960-tallet.

I løpet av sitt liv har Kittelsen høstet stor anerkjennelse både som emaljekunster og smykkekunstner. For dette har hun også mottatt et stort antall internasjonale priser.

- Jeg vil huske henne som en raus og kreativ person, som var veldig spennende å snakke med. Jeg har lært svært mye av henne. Hun var en stor kunstner, svært kvalitetsbevist og produktiv også. Jeg slutter ikke å bli imponert av henne, sier Karianne Bjellås Gilje til ABC Nyheter.

Flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Personvernpolicy