Meny

Hefner reddet Hollywoodskiltet

Hefner reddet Hollywoodskiltet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Playboy-gründer åpnet lommeboka for å bevare Hollywoods landemerke.

Takket være blant annet Hugh Hefner og smykkegiganten Tiffany & Co er Hollywoodskiltet og stedet det ligger på nå reddet fra eiendomsutviklere.

900.000 dollar, eller over fem millioner kroner, var prisen Hugh Hefner betalte for å bidra til å redde Hollywoods landemerke. Pengene var et bidrag til organisasjonen Trust for a Public Land, som manglet midler til å kjøpe landområdet vest for skiltet.

Også en rekke andre organisasjoner og enkeltpersoner har bidratt for å redde området. Blant dem er Tom Hanks og Steven Spielberg.

Kjøpt som kjærlighetsrede

Utsikten fra Hollywoodskiltet gir et spektakulært utsyn over Los Angeles og San Fernando-dalen.

Toppen av Hollywoodåsen ble opprinnelig kjøpt av film og flymannen Howard Hughes, spilt av Leonardo Di Caprio i filmen «The Aviator». Hughes kjøpte eiendommen i håp om å bygge et kjærlighetsrede til skuespilleren og danseren Ginger Rogers, men hun ville ikke ha det. Siden glemte man hvem som eide det og mange trodde at det var beskyttet.

I 2002 kjøpte et investorfirma fra Chicago området for en svært lav pris. De erklærte at de ønsket å dele området opp i luksuseiendommer, noe som sjokkerte både innbyggere og politikere.

- Det er som å si: La oss bygge et hus i midten av Yellowstone nasjonalpark. Noen ting er viktigere. Hollywoodskiltet representerer drømmene til millioner av mennesker. Det er et symbol. Det er det samme som Eiffeltårnet er for Paris. Det representerer filmen, sier Hefner i et intervju.

Schwarzenegger fornøyd

Guvernør i California Arnold Schwarzenegger er også svært fornøyd med at landemerket er reddet.

- Jeg er stolt av at vi var i stand til å komme sammen for å skape et eierskap som beskytter dette historiske symbolet som fortsatt vil ønske velkommen drømmere, kunstnere og østerriske kroppsbyggere i generasjoner fremover uttalte Schwarzenegger.

Hollywoodskiltet ble satt opp i 1923 som en reklame for nettopp boligutvikling i området. Det var opprinnelig lenger og het Hollywoodland. Skiltet skulle bare stå der i ett og et halvt år, men det fikk raskt en symbolverdi langt utover det som opprinnelig var planlagt.

Gi meg en H, gi meg en Y

Skiltet har siden vært utsatt for mye. I 1932 tok skuespiller Peg Entwistle selvmord ved å hoppe fra H.

På 1940-tallet klarte Albert Kothe, som hadde i oppgave å ta vare på skiltet, å kjøre ned H med Forden sin. Både bilen og bokstaven ble ødelagt, mens Kothe selv slapp unna med lettere skader.

I 1949 ble stavelsen «land» permanent fjernet.

På slutten av 70-tallet var bokstavene i ferd med å bli fullstendig ødelagt av tiden og naturens slitasje. Da tok rockestjerne Alice Cooper initiativ til å få bokstavene laget på nytt i et sterkere materiale.

Hugh Hefner, som også dengang var med for å redde skiltet bidro med 27 777 dollar (160 000 kroner) for å få laget en ny Y.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus