Valgte hund til ordfører

I flere år styrte hunden Bosco lokalsamfunnet sitt med jern-labb. Slagordet hans var «ett bein i hvert måltid, en katt i hvert tre – og om det ikke kan spises, piss på det.» Dagens Bosco fungerer som tappekran for øl i samme by han ble satt til å styre. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
I flere år styrte hunden Bosco lokalsamfunnet sitt med jern-labb. Slagordet hans var «ett bein i hvert måltid, en katt i hvert tre – og om det ikke kan spises, piss på det.» Dagens Bosco fungerer som tappekran for øl i samme by han ble satt til å styre. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

I åtte år hadde den amerikanske småbyen en ordfører som gikk på alle fire og som bjeffet etter katter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk parallell
Også i Norge finnes det eksempler på hunder som har blitt satt i maktposisjoner.

I Håkon den Godes saga forteller Snorre Sturlason beretningen om hundekongen Saur som engang ble valgt til å styre innbyggerne i Trondheim.

Ifølge Snorre hadde hunden tre manns visdom. Når den gøydde sa den ett ord og gøydde to.

Han hadde halsbånd av gull og sølv og ble båret på skuldrene til hoffmennene når været og veiene var for dårlige.

Hundekongen Saur hadde hovedsete på Inderøya i Trøndelag og satt på et høysete slik det høvde seg for en konge, inntil han en gang ble drept av ulver.

SUNOL, CALIFORNIA (ABC Nyheter): Hva er best av dogmokrati og demokrati? Spør du innbyggerne i den kaliforniske småbyen Sunol er de ikke i tvil om svaret.

Her valgte de en gang en hund til å lede byens befolkning.

Det er ikke så lett å komme seg til det vesle samfunnet som på en god dag teller 1500 innbyggere. I jakten på den alternative historien om amerikansk valgkamp havnet vi langt utenfor allfarvei. Vi måtte overprøve GPSens misvisende instrukser og fulgte heller snuten.

Den berømte ordføreren står på bardisken og poserer sammen med et titalls flasker gin, rom, baccardi og whiskey i det vi endelig kommer fram til Sunol og den litt slitne restaurantpuben Bosco's Bones and Brew.

Barpiken Michelle løfter på ordførerens bakben, og øl strømmer ned i glasset fra en tappekran strategisk plassert mellom bena. Glasset fylles opp og Michelle smiler fram et værsågod til undertegnede.

– Et glass Bosco beer, du trenger ikke betale, sier hun.

Dogmokratiet

Å ende opp som en tappekran for øl må vel sies å være en relativ uverdig skjebne for en ordfører. Men så dreier det seg tross alt om Amerika. Og ordføreren historien spinner rundt er heller ikke som folk flest.

Han er hunden Bosco. Hunden som engang ble valgt til å lede et helt lokalsamfunn. Som ble leder av en styreform som på folkemunne ble kalt dogmokratiet.

Men nå melder det seg et ulende behov for informasjon. Så la oss spole tilbake et par tiår til en tid der Ronald Reagan er president, der republikanernes John McCain fortsatt har en karriere i marinen, og 20 år gamle Barack Obama akkurat har begynt å studere statsvitenskap og senere skal reise til Chicago for å hjelpe arbeidsløse i fattige nabolag.

Året er 1981. Det er august, og i den avsidesliggende småbyen Sunol skal det foregå et uhøytidelig valg på borgermester.

To lokale patrioter har meldt sin interesse i å representere hjemstedet sitt, men må se seg slått idet den lokale pubeieren bestemmer seg for å ta opp kampen med sin egen firbente venn Bosco.

– Brakvalg

– Det ble et brakvalg for Bosco. Jeg tror ikke folk ville ha for mye forandring her, derfor stemte de på ham. Slagordet hans var enkelt, ett bein i hvert måltid, en katt i hvert tre – og om det ikke kan spises, piss på det, forteller Tom Stillman som hadde ansvaret for Bosco fra midten av åttitallet til den avgikk med døden i 1994.

For hunden Bosco og Tom Stillman ble det et tiår helt utenom det vanlige. Nyheten om småbyen som valgte en bikkje til ordfører gikk verden rundt. Hund og matfar havnet i ukeblad, i aviser og en rekke tvprogrammer.

– Engang var Bosco med på et gameshow for kjendiser og vant 1000 dollar. En annen gang ble vi begge avbildet i Penthouse magazine. Han var naken, men jeg hadde alle klærne mine på, ler Stillman.

Tom Stillman eide den berømte ordførerhunden i ti år fra midten av åttitallet til midten av nittitallet. Foto: Sverre B. Graff.Tom Stillman eide den berømte ordførerhunden i ti år fra midten av åttitallet til midten av nittitallet. Foto: Sverre B. Graff.

Propagandakrig

Hunden Bosco ble tilogmed trukket inn i propagandakrigen mellom USA og Kina rett etter massakren på Den himmelske freds plass i 1989.

– Bosco ble brukt som eksempel på at demokrati ikke fungerer, forteller Stillman.

Ifølge Kinas store avis Folkets Dagblad var Bosco et godt eksempel på at frie valg er oppskrytt, og at demokratiet i USA regelrett hadde gått til hundene, ettersom man der ikke gjør forskjell på mennesker og dyr.

Tom Stillman tar en sup av juicen sin og lar blikket hvile på ølkranen i baren, den som er formet som hunden Bosco. Han virker bare sånn passe fornøyd med det han ser. Heldigvis dreier det seg bare om en kopi. Tom Stillman vil ikke ut med hvor den virkelige hunden er begravet. Han vil ikke at graven skal bli nedrent.

Hvordan var det Bosco døde?

– Det var jeg som avlivet ham. Det var tungt. Han var gammel og hadde en dårlig hofte. Jeg spurte Bosco hva han ville at jeg skulle gjøre. Og da så han på meg med tunge øyne.

Han blir stille en stund før han fortsetter.

Bosco var halvt rottweiler og halvt labrador. Som ordfører skapte han overskrifter verden over. Foto: Sverre B. Graff.Bosco var halvt rottweiler og halvt labrador. Som ordfører skapte han overskrifter verden over. Foto: Sverre B. Graff.

– Jeg trodde egentlig at de skulle lage en statue av Bosco som skulle stå ute, men så ble det denne i stedet, sier han med referanse til ølkranen. Stillman rister usynlig på hodet.

Representerte frihet

Men hvordan var egentlig Bosco som ordfører?

Spør du folk i Sunol om hva han representerte, får du ofte svaret «frihet». De som kjente Bosco er ikke i tvil om at han var den rette for oppgaven sin. Stillman blir myk i stemmen.

– Bosco var en god kompis. Han tok ofte turen ned hit til sentrum for å se til at alt var som det skulle. Han var klok og oppførte seg alltid bra, men vi brukte å spøke med at han var i slekt med 'all the dogs in town' – sier han, og hinter til de av innbyggerne som var litt på kant med loven.

– Jeg har hørt at han også var veldig populær blant tispene i byen, skyter Michelle i baren inn.

– Ja, dem også, svarer Tom.

Men tror du at Bosco kunne ha gjort det bra i presidentvalget?

Tom Stillman ler.

Artikkelforfatteren prøver å tappe seg et glass med Bosco Beer fra den tidligere ordføreren.Artikkelforfatteren prøver å tappe seg et glass med Bosco Beer fra den tidligere ordføreren.

- Hehe. Ja, sannsynligvis. Jeg ville i hvert fall ha stemt på ham. Alle elsket Bosco. Folk her kjente ham og likte ham. Han var en menneskevenn.

Ny statue

Etter at jeg har sagt farvel til Bosco, Michelle og Tom og satt meg inn i bilen kommer Tom Stillman løpende med en telefon. Moren hans er i andre enden. Hun forteller at det nå jobbes med å få på plass en statue av byens store sønn, jeg mener valp.

– Boscostatuen skal bli en bronsestatue i riktig størrelse. Den skal plasseres i sentrum av Sunol og står ferdig snart, forteller Pat Stillman.

– Vi fikk støtte fra lokale myndigheter for å reise den. Endelig kan Bosco få det minnesmerket han fortjener.

Har du morsomme eller kuriøse tips? Send mail til sverre@abcnyheter.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:05 Italiensk turist på Tenerife smittet av covid-1901:04 Equinor dropper planene om leteboring utenfor kysten av Australia00:22 To beboere ved Veslemannen ber om erstatning00:09 SAS og Norwegian henter 1.159 passasjerer fra Kanariøyene23:50 Daglig leder tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven etter dødsbrann på Toten23:21 West Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe23:13 SAS henter 360 passasjer fra Kanariøyene22:56 West Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe22:43 Weinsteins anklagere mener en æra er over21:49 En av tre ungdommer vurderer å flytte fra Nord-Norge21:47 NASA-pioner Katherine Johnson er død21:42 Sivertsen håper Solberg har tillit til ham21:39 To til sykehus etter at bil havnet på taket21:15 NASA finner bevis for Mars-skjelv20:53 1000 forskere vil ha folk i gatene: «Katastrofen skjer foran øynene våre»20:13 Politiet stanser utsending av asylsøkere med lang oppholdstid inntil videre19:40 Tegnet toppløse damer – risikerer seks års fengsel19:27 I dag fikk Geir-Inge Sivertsen permisjon i Troms og Finnmark18:31 Solberg: Sivertsen er hjemme og rydder opp18:04 Hvem styrer egentlig «Folkeopprøret mot klimahysteriet»?17:56 Harvey Weinstein kjent skyldig i seksuelle overgrep og voldtekt17:19 Roper varsko om fuglene: – Nærmer oss en bølge av utryddelser16:34 WHO: Verden må forberede seg på potensiell pandemi16:07 Kollen-arrangøren gir ikke opp å få løperne inn til Frognerseteren16:03 Vei på Osterøy gjenåpnet etter ras15:45 Politiet: Lokal mann mistenkt for bilangrep mot karneval i Tyskland15:30 Merkels parti skal velge ny leder 25. april15:15 Tidligere statsminister i retten for å ha lønnet kona millioner15:13 Grønt lys til legemiddel mot atopisk eksem14:31 50-åring tiltalt for å ha svindlet over 100 nordmenn14:03 USA om Assange: – Journalistikk er ingen unnskylding for kriminalitet14:02 Kvinne strøk på teoriprøven 49 ganger – dømt for juks13:39 Ingen tatt av skredet ved Jostedalsbreen13:24 Malaysias statsminister går av13:23 Flere fotballforbund forbyr barn å heade ballen på trening13:09 Mer lønnskrøll for fiskeriministeren: – God gammeldags grådighet13:04 Erling Sandmo er død12:33 Norsk bokser risikerer fire års utelukkelse for EPO-bruk12:32 Fem døde av det nye koronaviruset i Italia12:04 Anmelder fiskeriministeren for bedrageri12:03 Rüdiger: – Rasistene har vunnet11:49 Kraftige virus-fall på europeiske børser11:17 Iranske myndigheter avviser at 50 er døde av det nye koronaviruset11:17 Aps Marianne Marthinsen gir seg i politikken11:16 Mann ringte ned 112-sentralen – ble fratatt telefonen10:33 Åpningskampen i fotball-EM spilles på Old Trafford10:32 Tiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51 Tidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50 Hovland med jafs på golfrankingen09:45 Våteste nyår i Bergen siden 186109:41 Klopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26 Fiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24 En av fem strøk til statsborgerprøven09:24 Oslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00 MDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18 Durek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51 Virustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48 18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46 Beboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40 Tredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30 Norwegian og SAS gjør seg klare for å få sandfaste reisende hjem07:28 Trump hyllet av over 100.000 i India07:22 Raser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21 Det kan hende Putin dropper «splitt og hersk»-taktikken07:00 Olsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37 Mann behandles for brannskader etter husbrann06:30 Sanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23 Kina utsetter årets Folkekongress på grunn av virusutbruddet06:08 Ny vurdering av Flåmsbana mandag06:00 Marerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58 Politiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:45 Friske personer får forlate Wuhan05:30 Klart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00 Asias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59 Arbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30 Trump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12 Sanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09 Norsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05 Leger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18 Sør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50 Togos president gjenvalgt for fjerde gang02:26 Tre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12 Syklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige01:37 Israel bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep00:52 Togtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34 Utforkjøring på Nordmøre00:09 Motvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43 Katastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27 Neymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24 Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01 Atletico snudde til viktig seier22:41 Viktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52 Østerrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:39 Arbeidstilsynet: Alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven i XXL21:20 Ødegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54 Norske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27 Funn kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03 Hus brant ned i Vågan i Lofoten
Siste nytt
01:05VerdenItaliensk turist på Tenerife smittet av covid-1901:04NorgeEquinor dropper planene om leteboring utenfor kysten av Australia00:22NorgeTo beboere ved Veslemannen ber om erstatning00:09NorgeSAS og Norwegian henter 1.159 passasjerer fra Kanariøyene23:50NorgeDaglig leder tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven etter dødsbrann på Toten23:21SportWest Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe23:13ReiseSAS henter 360 passasjer fra Kanariøyene22:56SportWest Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe22:43VerdenWeinsteins anklagere mener en æra er over21:49NorgeEn av tre ungdommer vurderer å flytte fra Nord-Norge21:47VerdenNASA-pioner Katherine Johnson er død21:42NorgeSivertsen håper Solberg har tillit til ham21:39NorgeTo til sykehus etter at bil havnet på taket21:15Helse og livsstilNASA finner bevis for Mars-skjelv20:53Verden1000 forskere vil ha folk i gatene: «Katastrofen skjer foran øynene våre»20:13NorgePolitiet stanser utsending av asylsøkere med lang oppholdstid inntil videre19:40VerdenTegnet toppløse damer – risikerer seks års fengsel19:27PolitikkI dag fikk Geir-Inge Sivertsen permisjon i Troms og Finnmark18:31PolitikkSolberg: Sivertsen er hjemme og rydder opp18:04NorgeHvem styrer egentlig «Folkeopprøret mot klimahysteriet»?17:56VerdenHarvey Weinstein kjent skyldig i seksuelle overgrep og voldtekt17:19NorgeRoper varsko om fuglene: – Nærmer oss en bølge av utryddelser16:34Helse og livsstilWHO: Verden må forberede seg på potensiell pandemi16:07SportKollen-arrangøren gir ikke opp å få løperne inn til Frognerseteren16:03NorgeVei på Osterøy gjenåpnet etter ras15:45VerdenPolitiet: Lokal mann mistenkt for bilangrep mot karneval i Tyskland15:30PolitikkMerkels parti skal velge ny leder 25. april15:15PolitikkTidligere statsminister i retten for å ha lønnet kona millioner15:13Helse og livsstilGrønt lys til legemiddel mot atopisk eksem14:31Penger50-åring tiltalt for å ha svindlet over 100 nordmenn14:03VerdenUSA om Assange: – Journalistikk er ingen unnskylding for kriminalitet14:02MotorKvinne strøk på teoriprøven 49 ganger – dømt for juks13:39NorgeIngen tatt av skredet ved Jostedalsbreen13:24PolitikkMalaysias statsminister går av13:23SportFlere fotballforbund forbyr barn å heade ballen på trening13:09PolitikkMer lønnskrøll for fiskeriministeren: – God gammeldags grådighet13:04KulturErling Sandmo er død12:33SportNorsk bokser risikerer fire års utelukkelse for EPO-bruk12:32Helse og livsstilFem døde av det nye koronaviruset i Italia12:04PolitikkAnmelder fiskeriministeren for bedrageri12:03SportRüdiger: – Rasistene har vunnet11:49PengerKraftige virus-fall på europeiske børser11:17Helse og livsstilIranske myndigheter avviser at 50 er døde av det nye koronaviruset11:17PolitikkAps Marianne Marthinsen gir seg i politikken11:16NorgeMann ringte ned 112-sentralen – ble fratatt telefonen10:33SportÅpningskampen i fotball-EM spilles på Old Trafford10:32NorgeTiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51SportTidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50SportHovland med jafs på golfrankingen09:45NorgeVåteste nyår i Bergen siden 186109:41SportKlopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26PolitikkFiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24NorgeEn av fem strøk til statsborgerprøven09:24PengerOslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00PolitikkMDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18KulturDurek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51Helse og livsstilVirustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48Norge18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46NorgeBeboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40SportTredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30ReiseNorwegian og SAS gjør seg klare for å få sandfaste reisende hjem07:28PolitikkTrump hyllet av over 100.000 i India07:22PolitikkRaser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21StemmerDet kan hende Putin dropper «splitt og hersk»-taktikken07:00PengerOlsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37NorgeMann behandles for brannskader etter husbrann06:30PolitikkSanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23Helse og livsstilKina utsetter årets Folkekongress på grunn av virusutbruddet06:08NorgeNy vurdering av Flåmsbana mandag06:00SportMarerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58NorgePolitiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFriske personer får forlate Wuhan05:30VerdenKlart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00PengerAsias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59NorgeArbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30VerdenTrump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12PolitikkSanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09SportNorsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05NorgeLeger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18VerdenSør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50PolitikkTogos president gjenvalgt for fjerde gang02:26NorgeTre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12VerdenSyklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige01:37VerdenIsrael bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep00:52VerdenTogtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34NorgeUtforkjøring på Nordmøre00:09Helse og livsstilMotvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43PolitikkKatastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27SportNeymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24SportHovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01SportAtletico snudde til viktig seier22:41SportViktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52VerdenØsterrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:39PengerArbeidstilsynet: Alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven i XXL21:20SportØdegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54VerdenNorske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27VerdenFunn kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03NorgeHus brant ned i Vågan i Lofoten
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus