Søppel til millioner

Søppel til millioner
Søppel til millioner

Noen ganger kan avfall være kunst. Svært dyr kunst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Francis Bacons «Study of Portrait II» (Reuters)

Fakta

Francis Bacon

- Levde fra 1909-1992

- Født I Dublin av engelske foreldre.

- I slekt med den kjente filosofen Francis Bacon

- Kjent for sine kunstverk som ofte var både groteske, dystre og marerittaktige.

Les mer om kunstneren på Wikipedia

For over 30 år siden fikk en elektriker i Vest-London, med navn Mac Robertson, en lys idé. Han jobbet i den kjente kunstneren Francis Bacons studio, og la merke til at arbeidsgiveren hans hadde for vane å kaste småting som han ikke skulle bruke. Robertson spurte Bacon om han kunne få beholde søppelet. Elektrikeren fikk ja og sparte i åresvis på noen få forkastede malerier, dagbøker, bilder og andre småting. Etter hvert gjemte ham dem på et loft hos en venn i Surrey.

På tirsdag ble denne samlingen av Bacons søppel, som nå har fått har fått det erverdige navnet «The Robertson Collection», solgt for nærmere en million pund, eller omlag tolv millioner norske kroner.

God butikk for lite firma

Det var det beskjedne firmaet Ewbank Fine Art Auctioneers and Valuers utenfor Surrey som stod for den oppsiktsvekkende auksjonen. Tingene hadde firmaet kommet over ved et slumpetreff, etter at de tilfeldigvis hadde besøkt butikken til herr Robertsons venn med loftet.

- Dette er absolutt ikke hverdagskost for oss, sier eieren av firmaet, Chris Ewbank, til The Guardian.

Ewbank og kollegaene hans ble i dagene før auksjonen nedringt i av potensielle kjøpere fra Australia, New Zeland, USA og Irland. På selve auksjonsdagen var lokalet deres fylt til randen.

Veddemål og spøk

Før auksjonen hadde de ansatte på Ewbank Fine Art Auctioneers and Valuers arrangert et veddemål om hvor mye de trodde samlingen var verdt. En kvinnelig ansatt fortalte The Guardian at hun satset på at det hele ville gå for rundt to millioner kroner. Tre av gjenstandene som gikk under hammeren, var portrettbilder som Bacon selv hadde fjernet ansiktene på. De ansatte hadde på forhånd tøyset og stukket sine egne ansikter inn i portrettene. Det hadde de kanskje ikke gjort dersom de var klar over verdien på de forkastede kunstverkene de spøkte med. Disse bildene gikk nemlig for mellom 350.000 og 480.000 kroner.

Satt prisrekord

Prisen på «søppelet» er likevel moderat i forhold til verdien på uskadde Bacon- bilder. I februar satt den avdøde kunstneren prisrekord da et av bildene hans gikk under hammeren for drøyt 172 millioner kroner. Eieren av bildet, som ble lagt ut for salg av auksjonshuset Christie's, var ingen ringere enn den italienske filmstjernen Sophia Loren.

Kunstneren vet ikke best

Ewbank har ingen betenkeligheter med å selge bilder som kunstneren selv synes var såpass dårlige at han ville kaste dem.

- Alle disse tingene er en del av vår historie. De gir oss litt ekstra innsikt inn i Bacons liv. Det er ikke kunstnerne selv som er best til å bedømme sin egen kunst. Bacon skal selv ha sagt at han angret på at han ødela så mye av sitt eget arbeid, sier han.

Personvernpolicy