Topp ti TV-øyeblikk

Topp ti TV-øyeblikk
Topp ti TV-øyeblikk

Seinfeld, Friends og Valgerd? Jepp, jeg tar på meg den nærmest umulige oppgaven å kåre tidenes mest uforglemmelige TV-øyeblikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De harde fakta:

- Topp 10 vises på NRK1 lørdager 20.25 Den 31. mars skal de kåre «Tidenes Europeiske dramaserie på TV».

Mer om mine favoritter:

- Seinfeld

- Friends

- Sopranos

- Simpsons

- Åpen Post

- Big Brother 2001

- 24

- Nord og sør

- Dynastiet

Forrige helg kunne nasjonen igjen kåre sine favoritter i det folkelige programmet «Topp 10». Ettersom lørdagen av en eller annen uforklarlig årsak er den absolutt dårligste TV-kvelden i uken, på absolutt alle kanaler, følte jeg meg nesten programforpliktet til å få med meg noen minutter av kåringen. Det viste seg at nasjonen denne gangen skulle kåre sine beste TV-minner. På topp kom månelandingen med åpningssermonien til Lillehammer OL hakk i hæl. Av andre TV-begivenheter på listen finner vi Berlinmurens fall, kronprinsbryllupet og Erik Bye.

Listen til NRK bestod stort sett av nyhetsrelaterte saker og begivenheter. Kåringen fikk meg likevel til å tenke på de store TV-øyeblikkene i mitt eget liv. Dem er det mange av. Derfor begynte jeg å leke med tanken på å lage min egen liste. Det første som slo meg var at dette kom til å bli vanskelig – veldig vanskelig. For som svoren TV-slave fra ung alder, er det jo så mye å ta av.

Alle som noensinne har laget en liste, eller har blitt bedt om å svare på hva som f.eks er favorittfilmen sin eller den beste boka de har lest vet hvor umulig slike oppgaver er.

Det er mange fallgruber på veien. Det er for eksempel alltid lett for å rangere det som har gjort mest inntrykk i de siste årene høyest. For vi TV-junkies glemmer jo fort. Barndommens skrekk og gru-opplevelser har begynt å blekne, mens hjerter som stopper i «Grey's Anatomy» ligger framst i hjernebarken.

Jeg har jobbet lenge med dette. Og tenkt. Jeg har våknet om natten med aha-opplevelser og kaldsvette på ryggen. «Hvordan kunne jeg glemme Dawsons Creek?» «Skal virkelig Jack Bauer inn på listen?». Jeg vet jeg kommer til å angre med en gang artikkelen er publisert.

Det er dermed med nerver og skjelvende hånd at jeg presenterer min topp 10-liste over TV-øyeblikk som har gjort mest inntrykk på meg – på godt eller vondt - opp i gjennom tidene. (Ps. Listen er i tilfeldig rekkefølge. Jeg maktet rett og slett ikke å rangere)

1.Seinfeld. Elaine danser

Hva kan jeg si. Nesten samtlige Seinfeld-episoder har fortjent å bli nevnt her, men det gjelder å være beinhard i sine valg. I knallhard konkurranse med Georges telefonsvarer og «The contest»-episoden går Elaines spastiske boogie av med seieren.

2. Åpen Post. Harald viser skrukken

Dette sier vel seg selv. Banebrytende TV for alle penga.

3. Sopranos. Christophers kjæreste, Adriana «gets wacked»

Sopranos er kanskje den TV-serien som har dratt meg mest inn i sitt univers noensinne. Forfjor vinter tilbragte jeg stort sett i hva som kan betegnes som Sopranos-tåke, med sesong etter sesong spinnende i DVD-spilleren. Jeg fikk en usunn fascinasjon for Tony og begynte å planlegge hvilke av karakterene som fortjente å dø. Adriana var absolutt ikke en av dem. Deilig og mørkt.

4. Dynastiet. Krystle og Alexis i fyrrig catfight.

Mange liker slåsskampen i bassenget best, men etter min mening er denne fighten mye bedre. Tenke seg til at dette ble vist i beste sendetid på NRK1. Mjjjjjaaauuuu.

5. Friends. Ross og Rachels første kyss

Jeg kan ikke lage denne listen uten å ta med Friends. Serien smaker av de herrens glade dager da alle var single og bodde i kollektiv.

6. Big Brother. Første episode av første sesong

Herregud. Skjedde det virkelig eller var det bare en vond drøm? Idet gærningene ble sperret inne i bunkersen glemte de alt som het TV-kamera, jekket ølen og lot det stå til. Jeg rødmer fortsatt.

7. Simpsons. Ralph kommer med den uforglemmelige frasen: «Me Fail English? That's Unpossible!»

Lille Ralph er min favorittkarakter uten tvil. Han gir alltid valuta for penga. Hakk i hæl kommer episoden hvor Homer blir homo.

8. Nord og sør. Orry Mains hjemkomst. «There is another man in my life know», sier dama til Patrick Swayze når han har vært i krigen i månedsvis. Hun holder fram en liten baby og stønner:«Orry Jr. Main».

Ah. Romantikk, krig, intriger. Venninnene mine og jeg så hver ukes episode av «Nord og Sør» igjen og igjen på video. Tilslutt kunne vi alle replikkene utenatt.

9.24. Drapet på Ryan Chappelle.

Holy smokes. Dette var øyeblikket da Jack Bauer for alvor mistet taket. Jada, jeg vet at 24 er et håpløst høyrevridd og torturforherligende show, men serien har definitivt hatt sine øyeblikk. Særlig de første tre sesongen ga høy puls og frysninger på ryggen. Må sees på DVD selvsagt. Helst 24 episoder i strekk.

10. Klassefesten. Valgerd synger.

«Fra en radio strømmer gamle melodier...» Nei, nei og atter nei. Jeg klarer aldri å glemme.

Uenig? Selvsagt er du det. Klikk på «Skriv kommentar» og kjør debatt!

Personvernpolicy