– Eirik Jensen sjekket om han kunne slippe å møte til domsavsigelsen

Dommen til Eirik Jensen blir kjent mandag.
Dommen til Eirik Jensen blir kjent mandag.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere politimannen Eirik Jensen mottar dommen sin mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eirik Jensen kan ende opp med å få lovens strengeste straff. Opplesningen av dommen begynner 09:30 mandag morgen, og det er ventet at denne vil ta fire timer.

Etter det NRK erfarer skal Jensen ha ønsket å ikke være til stede i rettssalen under opplesningen av dommen. Nå skriver statskanalen at dommerne har gitt beskjed om at den tiltalte er pliktig til å møte opp, i henhold til domstolloven.

– Eirik Jensen er stevnet og er pålagt å møte, skriver Jensens forsvarer Arild Holden i en SMS til NRK.

NTB har torsdag ettermiddag vært i kontakt med Holden, som ikke vil kommentere saken.

Les også: Kjæresten om første møte med Jensen: – Et skjær av tristhet over hele ham

Tiltalt for grov korrupsjon

I fire måneder har dommer Kim Heger og to fagdommere vurdert og veid det omfattende bevismaterialet i saken. Mandag skal de bruke fire timer på å lese opp sin domsslutning mot Jensen og hans medtiltalte, «hasjbaronen» Gjermund Cappelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jensen er tiltalt for grov korrupsjon og for å ha medvirket til innførsel av 13,9 tonn hasj til Norge mellom 2004 og november 2013. Ingen norsk politimann har noensinne stått tiltalt for så alvorlige anklager.

Cappelen er tiltalt for grov korrupsjon og for å ha smuglet 16,2 tonn hasj til Norge. Cappelen, som har vært påtalemyndighetens kronvitne i saken mot Jensen, har erkjent straffskyld.

Eirik Jensen har derimot hele veien bedyret sin uskyld.

Les også: Forsvarere mener Cappelen skal ha halv straff

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil ikke filmes

Eirik Jensen har gitt beskjed om at han ikke vil la seg filme eller fotografere under domsavsigelsen mot ham og Gjermund Cappelen i Oslo tingrett mandag.

Tidligere har Oslo tingrett besluttet at mediene får filme og fotografere under domsavsigelsen, og Cappelen har på sin side gitt grønt lys. Jensens beslutning ble meddelt Norsk Presseforbund og Norsk Redaktørforening onsdag, opplyser Redaktørforeningen.

Under opplesningen av dommen kan det likevel overføres video, men altså ikke av Jensen, og med en viss forsinkelse. Ifølge tingrettsdommer Kim Heger legger dette til rette for vanlige pressefaglige og -etiske vurderinger og ansvar.

Fakta om rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

* Den tidligere svært betrodde politimannen Eirik Jensen (60) står tiltalt for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet. Ifølge tiltalen har han medvirket til innførsel av 13,9 tonn hasj til Norge mellom 2004 og november 2013. Jensen har erklært seg ikke skyldig.

* Gjermund Cappelen (50), med tilnavnet «hasjbaronen», er tiltalt etter den såkalte proffparagrafen for å ha stått bak og organisert innførsel av nærmere 16,8 tonn hasj til Norge mellom 1993–94 og 14. november 2013. Han har erkjent straffskyld.

* Cappelen ble pågrepet i Bærum 19. desember 2013. I avhør forklarer han seg om Jensen, som blir pågrepet i garasjen på Oslo politihus 24. februar 2014. Han blir løslatt fra varetekt 30. mai samme år.

* Påtalemyndigheten har lagt ned påstand om 21 års fengsel for Jensen og 18 år for Cappelen.

* Rettssaken startet i Oslo tingrett 9. januar og varte til 23. mai. 122 vitner forklarte seg i løpet av de 68 rettsdagene.

* Ifølge Cappelen fikk Eirik Jensen rundt 8,5 millioner kroner, 500 kroner per kilo hasj, fra 2001 og fram til pågripelsen i desember 2013.

* Spesialenheten for politisaker mener Jensen har hatt et overforbruk på 1,67 millioner kroner i perioden, men kan ikke bevise at pengene stammer fra Cappelen. Spesialenheten mener å kunne dokumentere at Cappelen betalte oppussingen av et bad for nær 300.000 kroner for Jensen.

* Blant bevisene er også 1.523 SMS-er, eposter og annen kommunikasjon mellom Jensen og Cappelen. Mange av meldingene er skrevet i kodespråk, såkalt «blomsterspråk». De tiltalte hatt svært motstridende forklaringer på hva disse egentlig handlet om.

Les også: Torgrim Eggen om Jensen-saken: – Glad jeg ikke er dommer