13 års fengsel for innførsel av 100 kilo amfetamin

Gjemt i to bildekk hadde en 55 år gammel nederlender med seg nesten 100 kilo amfetamin over grensen i januar i fjor. Nå er han og tre litauere dømt til strenge fengselsstraffer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To litauiske statsborgere på 29 og 31 år er begge dømt til 13 års fengsel, mens en landsmann på 42 år er dømt til tolv års fengsel. Den nederlandske vogntogføreren ble dømt til åtte og et halvt års fengsel.

Rettssaken pågikk i Oslo tingrett i to uker i midten av november. Fengselsstraffene er lik aktors påstand.

– Saken dreier seg om ett av de større enkeltbeslag av amfetamin som er gjort i Norge. Til sammenligning ble det totalt beslaglagt 600 kilo amfetamin i hele Norge i 2015, og beslaget utgjør altså en seksdel av dette, konstaterer tingrettsdommer Helen Andenæs Sekulic i dommen.

Spaning

Narkotikaen ble smuglet inn over grensa på Svinesund i Østfold natt til 15. januar 2015. Litauerne ble pågrepet etter omfattende spaning den påfølgende natten.

Den nederlandske vogntogføreren la kortene på bordet og var villig til å hjelpe politiet med å pågripe mottakerne. Han fikk derfor kjøre til et industriområde på Økern i Oslo med både bananer og narkotika i lasten senere samme dag.

Gjemt i to bildekk i hengeren lå 100 poser med til sammen 97 kilo amfetamin. Etter at narkotikaen var blitt overlevert, brukte politiet de neste timene på spaning før de natt til 16. januar kunne pågripe de tre litauerne.

Titalls millioner

Tingretten fastslår at styrkegraden på amfetaminet som ble forsøkt smuglet inn i Norge, var høy, og at anslått verdi på beslaget er rundt 6 millioner kroner solgt kilovis.

– Gateverdien av beslaget er mye høyere, og vil utgjøre titalls millioner kroner. Spredningsfaren er enorm, fastslår tingrettsdommer Sekulic.

Både 31-åringen og 29-åringen anses også å ha spilt sentrale roller i organiseringen av mottakerapparatet, mens 42-åringen vurderes å ha hatt en noe mer underordnet rolle. Tingretten peker på at 29-åringen flere ganger tidligere er blitt stanset i britiskregistrerte biler på grensen, og at han trolig har vært involvert i narkotikahandel i Norge flere ganger, men uten at han tidligere er dømt for dette.

Strafferabatt

Retten mener nederlenderen har hatt en helt nødvendig funksjon ved innførselen av stoffet, og peker på at han tidligere er straffet i både Nederland og Tyskland. Det mistenkes også at han også tidligere har vært involvert i narkotikatransport til Norge. At straffen blir betydelig lavere enn 13 års fengsel, skyldes hans samarbeid med politiet som førte til pågripelsen av de tre litauerne.

– Han har gitt opplysninger som i stor grad har lettet politiets etterforskning, og har i denne sammenheng også utsatt seg for en ikke ubetydelig risiko for represalier, bemerker Sekulic.

Både nederlenderen og de to litauerne som fikk 13 års fengsel, anket dommen på stedet, mens 42-åringen har tatt betenkningstid.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden