Ubesvarte spørsmål i ny Sigrid-tilståelse

Den drapsdømte sunnmøringen sammen med sin advokat, forsvarer John Christian Elden, i Borgarting lagmannsrett.
Den drapsdømte sunnmøringen sammen med sin advokat, forsvarer John Christian Elden, i Borgarting lagmannsrett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Politiet er usikker på hvor mye de vil vektlegge den nye forklaringen fra 41-åringen som er dømt for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiinspektør Grete Lien Metlid, som leder seksjonen for vold og seksuallovbrudd i Oslo politidistrikt, bekrefter at politiet har fått en ny forklaring.

– Hva vi tenker om den forklaringen og verdien av den, får vi komme tilbake til. Domfelte har kommet med uttalelser til politiet om sin forklaring som gjør at vi stiller en del spørsmål rundt selve forklaringen. Vi vil gjøre flere undersøkelser og vurderinger før vi sier noe mer, sier Metlid til NRK.

Brev til politiet

Bistandsadvokat Harald Stabell gjengir til rikskringkasteren deler av et brev den 41-åringen skal ha skrevet til politiet i Oslo før han kom med den nye forklaringen:

«Jeg har blitt fortalt at jeg ikke kommer meg videre i systemet om jeg ikke husker hva som hendte med Sigrid. Dette, til deres informasjon, kan presse fram en FALSK tilståelse.»

Sigrids familie oppfatter ikke at hans forklaring innebærer noen tilståelse, ifølge Stabell. Derfor sier han til kanalen at han er meget fornøyd med at politiet også stiller spørsmål ved og sår tvil om tilståelsen.

Tilsto

Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) forsvant fra Bryn i Oslo i august 2012 og ble funnet død en måned senere. Oslo tingrett slo i 2013 fast at 41-åringen drepte jenta i en campingvogn som sto i en låve på Bryn for å skjule at han hadde bortført henne.

Søndag kunne Dagbladet melde at 41-åringen har tilstått ugjerningen han er dømt for. I en politiforklaring i sommer skal han ha forklart at han planla å kjøre 16-åringen til legevakten etter at hun ble påkjørt, men at han ombestemte seg.

– Han har hele tiden vært klar på at han er tilregnelig, men vi har ikke drøftet noen rettslige skritt i saken. Det viktigste for ham nå, var at han fikk tilstå det han er dømt for, sier Elden videre.

Les også: 41-åring tilstår drapet på 16-årige Sigrid

Ny vurdering neste sommer

Behovet for fortsatt psykisk helsevern av mannen som har tilstått drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne, skal vurderes på nytt sommeren 2017, tre år etter at dommen ble rettskraftig.

– Dersom påtalemyndigheten ser behov for forlengelse, må de vurdere om de vil fremme ny sak, sier 41-åringens forsvarer, advokat John Christian Elden, til NTB.

Jourhavende statsadvokat Carl Graff Hartmann sier på generelt grunnlag at slike vurderinger blir gjort på bakgrunn av opplysninger fra institusjonen der den dømte blir behandlet.

– En tilståelse vil i seg selv ikke ha betydning for en slik vurdering. Det er situasjonen til den dømte man ser på. Da vurderer man helsesituasjonen og faren vedkommende utgjør for samfunnet, sier Hartmann til NTB.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden