Tilsyn varsler overvåkingsbot for Rema-butikk og Securitas

<p>Illustrasjonsfoto: Morten Holm (NTB scanpix)</p>
Illustrasjonsfoto: Morten Holm (NTB scanpix)

Securitas og en Rema 1000-kjøpmann i Trondheim har fått varsel av Datatilsynet om gebyr på henholdsvis 150.000 og 100.000 kroner for ulovlig overvåking av en vekter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjøpmannen hadde leid inn en kontrollør fra Securitas for å overvåke Rema-butikken. Da han oppdaget vakten flere kvartaler unna butikken som skulle overvåkes, brukte han videoopptak fra butikken for å dokumentere unnasluntring, skriver Adresseavisen. Slik bruk av kameraovervåking på arbeidsplassen er ifølge Datatilsynet et brudd på personvernloven, og dermed kan både kjøpmannen og Securitas bli nødt til å punge ut.

Det er ikke fattet noe vedtak ennå, og begge de varslede partene har klaget.

– Jeg er 99 prosent sikker på at jeg blir fritatt fra boten. Det er ikke jeg som er synder her, sier kjøpmannen om hendelsen i fjor sommer. Securitas-vakten skulle «spane i butikken i sivil i et gitt tidsrom» skriver kjøpmannen i sitt svar til datatilsynet. Etter å ha sett vakten flere kvartaler fra butikken to ganger på en time, klaget kjøpmannen til Securitas, og han delte videoopptaket med vaktselskapet.

Securitas skriver til tilsynet at de i samtale med kontrolløren ikke fikk motforestillinger mot at de kunne undersøke opptaket fra butikken.

Personvernpolicy