Åpen for alle - alltid

Jødisk knivdrap i Jerusalem:Trond Bakkevig: – Kobling mellom knivdrap i Jerusalem og homokamp i Den norske kirke

HOMOHAT: – Samme type religiøse tekster ligger bak homodrap i Jerusalem og homokamp i Den norske kirken, mener prost Trond Bakkevig. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix.)
HOMOHAT: – Samme type religiøse tekster ligger bak homodrap i Jerusalem og homokamp i Den norske kirken, mener prost Trond Bakkevig. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix.)
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen som observerer diskriminering av homofile, kan unngå å se religiøse tekster som fremmer fordommer mot dem, sier prost Trond Bakkevig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag forrige uke ble den 16-årige jenta Shira Bank knivstukket og alvorlig skadet av en ultraortodoks jøde da hun marsjerte i Gay Parade i Jerusalem i solidaritet med lesbiske og homofile.

Søndag døde hun av skadene.

Nå kommer den kjente prosten i Bakkehaugen, Majorstuen og Vestre Aker menighet i Oslo, Trond Bakkevig, med en sterk melding på sin facebookside. Der kobler han dette drapet til homokampen i Den norske kirke:

«En seksten år gammel jente ble drept av en ultraortodokse jøde da hun gikk i gay parade i Jerusalem. En av mine nære bekjente gikk rett bak henne da det skjedde. "Du hører ikke en kniv", sa han. Han så og må leve med det dette har gjort med han. Familien må leve uten datteren som ble offer for fordommer som florerer i alle religioner. Dette er bakteppet for den kampen vi også har i Den norske kirke. Som også må bli et Interreligiøst anliggende».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Flere kniv­stuk­ket under homo­pa­rade i Jerusalem

– Samme type religiøse tekster

– Hvilken kobling ser du mellom et grufullt knivdrap i Jerusalem og kirken her hjemme?

– Det er den kobling at homofile tradisjonelt diskrimineres i alle religioner som jeg kjenner til, og at det innenfor religiøse tekster finnes sterke utsagn mot homofili, svarer Trond Bakkevig, som også jobber med dialog mellom muslimer, kristne og jøder i Jerusalem.

– Det er den samme type tekster den ultraortodokse jøde bruker som argument for knivstikking i Jerusalem, som brukes for å forhindre at homofile får gifte seg i norske kirker, sier Bakkevig, som også har fortid som generalsekretær i Mellomkrikelig råd og sentralstyremedlem i Kirkenes Verdensråd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tunsberg-biskop ordinerer lesbisk prest

Tekster begrunner slag og knivstikking

– Det er stor forskjell på å være uenige om i synet på homofili i Den norske kirke, og å stikke med kniv. Men ingen som observerer homofiles situasjon i dag - og for så vidt århundrene som ligger før oss - kan unngå å se tekster som fremmer fordommer. Derfor kreves oppgjør med disse tekstene, sier Bakkevig til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han legger til at islam har den samme problematikken som jødedom og kristendom.

– Vi har muslimske troende som kjemper den samme kampen som vi driver i den norske kirke. Det går ikke lang tid mellom at homofile islamske kjærestepar blir trakassert i Oslo, sier Bakkevig.

Han minner også om at det ikke er lenge siden en lesbisk prestevikar fikk et slag i ansiktet.

– Det er mindre alvorlig enn knivstikking, men vondt, bemerker prosten.

Les også: Lesbisk prest slått til i Sarpsborg

Tolkningen avgjør

– Når tekstene er et problem – kan man da velge bort tekstene som ligger til grunn for religionene?

– Nei. Men tekstbruk er også tolkning. Når den kristne kirke, jødedom og islam lar noen tekster tolke andre - eller bidrar til legge dem til side, er det fordi man velger å holde noe sentralt, annet mindre sentralt, fremholder Trond Bakkevig.

Les også: Flere knivstukket under homoparade i Jerusalem