Iraks barn er omgitt av krigens redsler

Over fem millioner irakiske barn har akutt behov for humanitærhjelp utenfra, slår UNICEF fast. Foto: AP / NTB scanpix
Over fem millioner irakiske barn har akutt behov for humanitærhjelp utenfra, slår UNICEF fast. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irakiske barn er fanget i en sirkel av redsel, grusomme voldshandlinger og økende fattigdom, og mange av dem vokser aldri opp. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge FNs barnefond (UNICEF) har over fem millioner irakiske barn nå akutt behov for humanitær hjelp utenfra. Etter at krigen i landet blusset opp igjen i 2014, er tre millioner irakere drevet på flukt, halvparten av dem barn.

Over 1.000 irakiske barn er drept i kamphandlinger de siste årene, og enda flere er såret og lemlestet for livet. Nærmere 5.000 barn har kommet bort fra foreldrene eller har opplevd at foreldrene er blitt drept, går det fram av en fersk UNICEF-rapport.

Tre millioner irakiske barn går ikke regelmessig på skolen, og 1,2 millioner barn går ikke på skole i det hele tatt, går det fram av rapporten "Nowhere to Go – Iraqi children trapped in cycles of violence."

Utenkelig vold

– Over hele Irak blir barn utsatt for og vitne til ren og skjær redsel og utenkelig vold, sier UNICEFs representant i landet, Peter Hawkins.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De drepes, såres, tas til fange og tvinges til å skyte og drepe i en av de mest brutale krigene i nyere tid, sier han.

50.000 barn er nå fanget i Vest-Mosul, der de brukes som levende skjold av opprørere fra den ytterliggående islamistgruppa IS og risikerer å bli skutt av snikskyttere dersom de forsøker å flykte.

– Barna i Vest-Mosul blir med overlegg gjort til mål og drept for å straffe familiene og skremme dem fra å flykte fra volden. På under to måneder er minst 23 barn drept og 123 såret i denne delen av byen alene, slår UNICEF fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Hevder kurdiske myndigheter hindrer sivile å flykte fra IS

Lyspunkter

I Øst-Mosul, som ble gjenerobret fra IS av irakiske regjeringsstyrker tidligere i år, er det derimot noen lyspunkter. Flere hundre tusen har vendt tilbake, og UNICEF har gjenåpnet 365 skoler og dermed gitt 380.000 barn muligheten til skolegang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

UNICEF har også gitt 1,5 millioner skolebøker til barn og unge i Øst-Mosul og har distribuert rent drikkevann til 230.000 mennesker der.

– Vi står også klar med nødhjelp til den vestlige delen av byen så snart det lar seg gjøre å komme fram, lover de.

Aktuelt:

UNHCR: 100.000 sivile blir holdt som levende skjold i Mosul

Abadi: Moskésprengning er en erkjennelse av nederlag fra IS

IS får ultimatum i Mosul