– Al-Baghdadi har rømt og gjemmer seg i ørkenen

<p>FLYKTET: IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi skal gjemme seg i irakiske ørkenbyer, ifølge tjenestemenn nyhetsbyrået Reuters har snakket med. Foto: Ukjent (AP Photo / NTB scanpix)</p>
FLYKTET: IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi skal gjemme seg i irakiske ørkenbyer, ifølge tjenestemenn nyhetsbyrået Reuters har snakket med. Foto: Ukjent (AP Photo / NTB scanpix)

IS-lederen skal ha forlatt Mosul samtidig som IS-styrkenes forsvarsverker er i ferd med å bryte sammen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge tjenestemenn Reuters har snakket med gjemmer al-Baghadadi seg nå i irakiske ørkenbyer. Der skal han angivelig oppholde seg sammen med sivile tilhengere mens kampene i Mosul fortsetter.

Han skal i tillegg holde seg i konstant bevegelse og oppholde seg flere steder i løpet av et døgn.

Ingen vet med sikkerhet hvor terrorlederen befinner seg, fordi han sjelden bruker kommunikasjonsmidler som kan overvåkes.

Les også: USA hever dusør for IS-leder til 217 millioner kroner

– Han dro før vi isolerte Mosul

Irakiske styrker avfyrer en rakett mot en IS-stilling i den vestlige delen av Mosul. Foto: Khalid Mohammed / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Irakiske styrker avfyrer en rakett mot en IS-stilling i den vestlige delen av Mosul. Foto: Khalid Mohammed / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Abu Bakr al-Baghdadi skal tilsynelatende ha gitt lokale kommandanter i oppgave å lede slaget om den irakiske storbyen.

Det var Baghdadi som erklærte opprettelsen av et kalifat i Mosul etter at den ytterliggående jihadistgruppa tok kontroll over byen sommeren 2014.

Ifølge amerikanske myndigheter reiste han fra Mosul før byen ble omringet av irakiske regjeringsstyrker og allierte militser.

– Han var i Mosul på et eller annet tidspunkt før offensiven. Vi vet han har vært der, sier en ikke navngitt tjenestemann i det amerikanske forsvarsdepartementet på en pressebrifing i Washington torsdag.

– Han dro før vi isolerte Mosul og Tal Afar, sier han videre.

Les også: Irakiske styrker slikker sårene etter vågalt raid

Erkjente nederlag

IS-lederen skal forrige uke ha holdt en tale til sine tilhengere, og der han erkjente militært nederlag i storbyen Mosul.

Det er den uavhengige irakiske tv-kanalen al Sumaria som melder dette.

Al-Baghdadi skal ved samme anledning ha delt ut et skriv ment til å bli lest opp i IS-kontrollerte områder som Ninive.

Han ber der sine tilhengere om enten å gå i skjul eller flykte.

Al-Baghdadi skal tidligere ha bedt sine tilhengere fra utlandet om enten å vende tilbake til hjemlandet, eller sprenge seg selv nær irakiske regjeringsstyrker.

Les også: Irakiske styrker har tatt enda ei bru i Mosul

– Ikke gitt opp håpet om kalifat

Irakiske styrker fortsetter å vinne fram i Mosul. Foto: Khalid Mohammed / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Irakiske styrker fortsetter å vinne fram i Mosul. Foto: Khalid Mohammed / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Amerikanske myndigheter mener at han ikke lenger har noen innflytelser over hvilke taktiske vurderinger de gjenværende IS-krigere gjør under slaget.

De mener at IS har forstått at de uvegerlig kommer til å miste både Mosul og gruppens høyborg i Syria, Raqqa, og at de nå planlegger strategien videre.

– Jeg tror ikke de har gitt opp håpet om et kalifat ennå, sier tjenestemannen, som tror at IS satser på å beholde områder øst i Syria og vest i Irak, sier tjenestemannen, som framholder at det kommende slaget om Raqqa neppe blir den siste kampen med IS.

Les også: – IS-lederen erkjenner nederlag i Mosul

15.000 IS-krigere igjen i Irak og Syria

Det antas at om lag 15.000 IS-krigere er igjen i Irak og Syria, deriblant rundt 2.500 i Mosul og nabobyen Tal Afar. I Raqqa regner amerikanerne med at det er 4.000 jihadister igjen.

Tirsdag måtte irakiske styrker trekke seg delvis tilbake i Vest-Mosul som følge av innbitt motstand fra IS etter at regjeringsstyrker inntok en administrasjonsbygning.

De harde kampene fortsatte onsdag.

Ifølge amerikanske og irakiske tjenestemenn skal ikke IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi selv forsvare Mosul mot irakiske og amerikanske tropper.

Les også: USA tror IS-leder er isolert

Personvernpolicy