Meny

FN: – Kjemisk angrep i Mosul en krigsforbrytelse

Innbyggere fra Mosul flykter fra sine hjem for å unnslippe kampene mellom IS og sikkerhetsstyrker i byen. Bildet er tatt torsdag. Foto: Mohammed Numan / AP / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis det blir bekreftet at det er brukt kjemiske våpen i Mosul, er det en krigsforbrytelse og et alvorlig brudd på folkeretten, sier FN.

– Dette er forferdelig. Bruk av kjemiske våpen kan aldri rettferdiggjøres, sier FNs humanitære koordinator i Irak Lise Grande i en uttalelse.

Det var Røde Kors som fredag meldte at sju personer med symptomer på å ha vært utsatt for kjemiske våpen, fikk behandling ved sykehuset Rozhawa i nærheten av byen.

Les også:  Irakiske styrker oppdaget IS-mediesenter

Det pågår harde kamper i Mosul, der irakiske regjeringsstyrker og allierte militser stadig erobrer større deler av byen fra den islamistiske ekstremistgruppa IS.

Angrepet der kjemiske våpen skal ha blitt brukt, fant sted øst i Mosul i uka som gikk, et område som ble erklært helt erobret fra IS i januar. Angrepet rammet et nabolag langs elva Tigris.

Helsepersonell i Arbil sier de torsdag begynte å få inn pasienter med symptomer på skader fra kjemiske våpen.

– Bombekasteren traff huset vårt, midt i stua der vi satt, sier Nazim Hamid. Barna hans har brannsår i ansiktet og på armer og bein. Familien behandles på sykehuset i Arbil.

– Det var en fryktelig lukt, en slags gass. Barna ble rammet, noen av dem fikk brannår og noen pustevansker, sier han.

Les også:  – 26.000 har flyktet fra Vest-Mosul på ti dager

Sykehusets nestleder, Hussein Qader, sier tilstanden er stabil for alle de ti pasientene som er lagt inn med symptomer. De vil bli utskrevet i løpet av de nærmeste dagene.

(©NTB)

Populært