– Overraskende om de går inn i Mosul nå

De irakiske spesialstyrkene ved østgrensen av Mosul driver trolig sondering, mener orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskole.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Medlem av Iraks kontraterrortjeneste CTS under en pause i fremrykkingen mot Mosul, torsdag 20. oktober. Foto: Khalid Mohammed / AP
Medlem av Iraks kontraterrortjeneste CTS under en pause i fremrykkingen mot Mosul, torsdag 20. oktober. Foto: Khalid Mohammed / AP

Irakiske spesialstyrker nærmet seg mandag den østlige bygrensen i Mosul.

– Styrkene som nå har rykket frem til bygrensen vil trolig drive forundersøkelser. Hvor går forsvarslinjene, hvor står IS og hvor sterkt står de. Selv om de har kommet innenfor bygrensene i dag later det til at de står i områder som er mindre tettbefolket, sier orlogskaptein ved Forsvarets høgskole, Thomas Slensvik, til ABC Nyheter.

– For å få dette til å bli et koordinert angrep ville det overraske meg hvis de går inn med full tyngde med bakkestyrker nå. De venter nok på fremrykking av allierte styrker nord og sørøst for Mosul.

Elitesoldatene fra kontraterrortjenesten CTS ble møtt med bombekastere da de rykket mot de østlige forstedene til Mosul, melder nyhetsbyrået AFP. Konvoien med Humvee-biler skjøt mot et industriområde jihadistene kontrollerer, mens et fly angrep den antatte bombekasterstillingen.

Les også: – Irakiske styrker har gått inn i Mosul

Angriper Mosul fra alle kanter

CTS gjenerobret også Bazwaya, én av to IS-kontrollerte landsbyer som fremdeles sto mellom den fremrykkende irakiske hæren og de østligste delene av Mosul.

CTS-styrker tok seg også inn i den andre landsbyen, Gogjali, og kjempet for å holde på den, opplyste generalløytnant Abdelwahab al-Saadi til AFP på telefon. Han avviste rapportene om at irakiske styrker hadde tatt seg inn i al-Karamaområdet, inne i selve Mosul.

Orlogskaptein Thomas Slensvik underviser i strategi og doktrine ved Forsvarets stabsskole. Han er utdannet i Sjøforsvaret og har erfaring fra Fregattvåpenet. Foto: Forsvaret.no.
Orlogskaptein Thomas Slensvik underviser i strategi og doktrine ved Forsvarets stabsskole. Han er utdannet i Sjøforsvaret og har erfaring fra Fregattvåpenet. Foto: Forsvaret.no.

Med bakke- og luftstøtte fra en amerikanskledet koalisjon har titusener av irakiske soldater nærmet seg Mosul fra ulike fronter, i landets største militæroffensiv på flere år.

Nord og øst for Mosul, ekstremistgruppen IS’ siste større styrkepunkt i Irak, har peshmergastyrker fra den autonome kurdiske regionen nylig inntatt flere landsbyer.

Sør for byen rykker regjeringshæren fremover, med støtte fra koalisjonsstyrkenes artillerienheter. De er fremdeles et stykke fra den sørlige bygrensen, melder AFP.

– Det er en rekke forskjellige militsgrupper. Det finnes for eksempel militsgrupper som trolig sorterer direkte under iransk kontroll, med andre interesser enn den irakiske staten, sier Slensvik.

Les også: – Mosul-data kan avsløre terrorplaner mot Europa

– Sammenblanding av styrker

Paramilitære styrker fra Hashed al-Shaabi («Folkelig mobilisering»), en paraplyorganisasjon dominert av iranskstøttet sjiamilits, åpnet en ny front i løpet av helgen.

– Det er en sammenblanding av styrker, hvor det ble avtalt i forkant at kun de offisielle irakiske styrkene skal gå inn i Mosul. Hva som vil skje når de andre gruppene faktisk står der ved bygrensen virker mindre oversiktlig. Man ser for eksempel at sjiamilitsen har begynt å bevege seg vest for Mosul, og det er ikke helt i henhold til tidligere planer, sier Slensvik.

Les også: Irakiske sjiastyrker til offensiv ved Mosul

Den irakiske elitestyrken CTS, som nå står nær Mosul, regnes som landets best trente og mest erfarne kampstyrke. Arkivfoto fra 20. oktober. Foto: Safin Hamed / AFP
Den irakiske elitestyrken CTS, som nå står nær Mosul, regnes som landets best trente og mest erfarne kampstyrke. Arkivfoto fra 20. oktober. Foto: Safin Hamed / AFP

Hashed al-Shaabi er ikke på vei direkte mot Mosul, men har isteden siktet seg inn mot byen Tal Afar vest for Mosul, med mål om å gjenerobre den og avskjære forsyningslinjene mellom Mosul og den syriske grensen.

Forskjellige agendaer

Lederskapet har uttalt offentlig at de ikke akter å gå inn i Mosul, som har et sunnimuslimsk flertall, men offiserer på bakken har uttalt at de ønsker å kjempe i selve byen, melder AFP.

– Det virker som samarbeidet mellom irakiske styrker, luftstyrkene og kurdisk peshmerga har gått bra. Militsgruppene som nå har begynt å røre på seg har til dels andre agendaer. Det finnes også kurdiske militsgrupper som opererer mer uavhengig, og som irakerne er skeptiske til.
– Hva kan bli det politiske etterspillet i området, med alle disse autonome, væpnede gruppene?
– Dersom den overordnende planen om at de andre gruppene skal stanse ved bygrensen og ikke gå inn blir overholdt, kan det være håndterbart. Men om ulike væpnede grupper går inn og tar kontroll over bydeler kan det bli svært spent i sluttspillet. Det er også usikkert om de irakiske styrkene har nok mannskap og ildkraft til å holde en så stor by alene, sier Slensvik.

Les også: Unicef: – Mennene har forsvunnet

«Ulovlig å forlate Kalifatet»

De første delene av offensiven, der flere dusin landsbyer og flere byer har blitt gjenerobret fra IS, er fremdeles i gang.

Røyken stiger over Karama-distriktet i Mosul, der det ifølge enkelte rapporter pågikk trefninger mellom IS og irakiske styrker mandag. Foto: Staff / Reuters
Røyken stiger over Karama-distriktet i Mosul, der det ifølge enkelte rapporter pågikk trefninger mellom IS og irakiske styrker mandag. Foto: Staff / Reuters

– Det er fortsatt landsbyer omkring Mosul som gjenstår å kontrollere. Det har blant annet blitt meldt om bruk av menneskelige skjold der IS tømmer landsbyer, og trekker seg tilbake til Mosul med disse. IS har en lov som sier at det er «ulovlig å forlate Kalifatet», så dem som har bodd innen dets grense må trekke seg tilbake sammen med krigerne ettersom den irakiske hæren rykker frem, sier Slensvik.

Etter at denne første fasen er over ventes det at irakiske styrker vil beleire Mosul, forsøk å åpne sikre korridorer for over en million sivile som befinner seg der, før de går inn i selve byen for å møte de gjenværende jihadistene i gatekamper.

Les også: IS henter menneskelige skjold sør for Mosul

Venter enorm flyktningstrøm

FN har uttalt at opptil en million mennesker kan bli drevet på flukt de nærmeste ukene.

Mer enn 17.000 har allerede flyktet fra sine hjem siden offensiven startet, og det norske Flyktningrådet sier det i dag kun er 55.000 plasser igjen i leire i området.

IS har stadig tapt territorier i Irak siden 2015, og det er liten tvil om det endelige utfallet av kampen om Mosul, likevel har offiserer på irakisk side advart om at offensive kan vare i flere måneder.

– Generelt skrider offensiven sakte fremover, kanskje noe saktere enn man hadde håpet. Det er flere eksplosiver å rydde og sterkere motstand enn forventet i enkelte landsbyer. Men enkelte steder har de altså allerede kommet til bygrensen. Sikringen av området rundt byen går stort sett som planlagt, men det kan fortsatt ta noe tid, alt fra et par uker til noen dager. Mens selve gjenerobringen av byen Mosul kan ta måneder, sier Slensvik.

Tapet av Mosul, der IS’ leder Abu Bakr al-Baghdadi erklærte sin «islamske stat» i juni 2014, kan ende med at IS ikke lenger holder territorium i Irak. I så fall vil den syriske byen Raqqa forbli gruppens eneste større befestning. Den amerikanskledete koalisjonen og allierte på bakken har uttalt at de snart vil gå mot Raqqa.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen09:42 King klatrer på landslagets scoringsliste09:30 Høyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29 Spanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21 Marerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02 Norges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00 41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39 Kvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58 Moreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11 Dette skjer i dag05:46 163 studenter tar staten for retten05:38 Dette skjedde i natt05:18 Tre biler totalskadd i brann i Oslo05:10 Mann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37 Tyver stjal ni kenguruer i Balle02:37 Ocean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05 Kvinne påkjørt i Arendal00:27 Fører stanset med nærmere 3 i promille00:08 Moreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50 Lagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48 Ødegaard: – Vår beste landskamp23:41 Italia EM-klar etter ny seier23:36 King-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30 Straffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25 Nordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16 Jarstein fra spansk mareritt til jubel22:43 Fra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10 Ambulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32 Tyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10 Økt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30 Skogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18 Ajer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09 Danmark til topps med sterk hjemmeseier19:32 Grunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31 Rasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33 Hotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40 Politiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15 Brødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55 Poengdeling for Vålerenga og Røa16:50 Braktap for Amazon Grimstad16:47 Sandviken seiret hjemme mot Fart16:43 Demonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33 17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59 Kvik Halden fortsatte seiersrekken15:55 Moe Wold ble matchvinner for LSK15:54 LSK la press på Vålerenga i gullkampen15:51 Klepp ydmyket Stabæk15:25 Tyfon rammer Japan – 7 millioner bedt om å evakuere15:04 Fløya ydmyket Kaupanger14:54 Knusende seier for Trondheims-Ørn14:50 Columbus blir feiret som en helt: Soldatene slaktet barn og gravide kvinner14:42 Fire drept i skyteepisode i New York14:23 Skøytestjerne påkjørt av bil14:21 Strandheim ble helten for Hønefoss BK14:11 Jeger fløyet til sykehus etter fallulykke i Hordaland14:09 Feil på utstyr til norske F-3513:50 Tidligere United-stjerne sier Solskjær-sparking vil være naivt13:45 Mann til sykehus etter vold i Ålen – en mann er pågrepet13:40 Tyrkia trapper opp offensiven i Syria13:18 Fremskrittspartiet åpner for mer hvalfangst12:54 Ingebrigtsen-brødrene om maratoneventyret: – Helt vilt å ha vært med på12:32 Solberg om da sønnen tok førerkort: – Jeg lå på gulvet i verkstedet
Siste nytt
17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen09:42SportKing klatrer på landslagets scoringsliste09:30NorgeHøyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29VerdenSpanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21SportMarerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02SportNorges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00Norge41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39NorgeKvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58VerdenMoreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11NorgeDette skjer i dag05:46Norge163 studenter tar staten for retten05:38NorgeDette skjedde i natt05:18NorgeTre biler totalskadd i brann i Oslo05:10NorgeMann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37VerdenTyver stjal ni kenguruer i Balle02:37VerdenOcean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05NorgeKvinne påkjørt i Arendal00:27NorgeFører stanset med nærmere 3 i promille00:08SportMoreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50SportLagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48SportØdegaard: – Vår beste landskamp23:41SportItalia EM-klar etter ny seier23:36SportKing-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30SportStraffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25SportNordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16SportJarstein fra spansk mareritt til jubel22:43SportFra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10NorgeAmbulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32VerdenTyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10Helse og livsstilØkt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30VerdenSkogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18SportAjer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09SportDanmark til topps med sterk hjemmeseier19:32PolitikkGrunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31Helse og livsstilRasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33VerdenHotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40NorgePolitiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15NorgeBrødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55SportPoengdeling for Vålerenga og Røa16:50SportBraktap for Amazon Grimstad16:47SportSandviken seiret hjemme mot Fart16:43NorgeDemonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33Norge17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59SportKvik Halden fortsatte seiersrekken15:55SportMoe Wold ble matchvinner for LSK15:54SportLSK la press på Vålerenga i gullkampen15:51SportKlepp ydmyket Stabæk15:25VerdenTyfon rammer Japan – 7 millioner bedt om å evakuere15:04SportFløya ydmyket Kaupanger14:54SportKnusende seier for Trondheims-Ørn14:50Helse og livsstilColumbus blir feiret som en helt: Soldatene slaktet barn og gravide kvinner14:42VerdenFire drept i skyteepisode i New York14:23SportSkøytestjerne påkjørt av bil14:21SportStrandheim ble helten for Hønefoss BK14:11NorgeJeger fløyet til sykehus etter fallulykke i Hordaland14:09NorgeFeil på utstyr til norske F-3513:50SportTidligere United-stjerne sier Solskjær-sparking vil være naivt13:45NorgeMann til sykehus etter vold i Ålen – en mann er pågrepet13:40VerdenTyrkia trapper opp offensiven i Syria13:18PolitikkFremskrittspartiet åpner for mer hvalfangst12:54SportIngebrigtsen-brødrene om maratoneventyret: – Helt vilt å ha vært med på12:32SportSolberg om da sønnen tok førerkort: – Jeg lå på gulvet i verkstedet
Populært