Brende og Søreide møtte norske styrker i Irak

Iraks statsminister Haider al-Abadi flankert av Norges forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og utenriksminister Børge Brende i Bagdad søndag.
Iraks statsminister Haider al-Abadi flankert av Norges forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og utenriksminister Børge Brende i Bagdad søndag. Foto: Vebjørn Dysvik / Ud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) var søndag i Bagdad der de hadde politiske samtaler og møtte norske styrker som opererer i Irak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Duoen møtte både statsminister Haider al-Abadi, utenriksministeren Ibrahim al-Jaafari og president Fuad Masum.

– Det er ingen tvil om at tilbakemeldingene vi får fra både statsminister, utenriksminister, presidenten og andre, er at det norske bidraget er høyt verdsatt. Vi har om lag 100 norske soldater i Irak, og de gjør en utrolig god jobb med å trene opp irakiske styrker. Det er jo det som skal bidra til gjøre irakerne i stand til å håndtere sin egen sikkerhet, sier Søreide til NTB.

Søreide sier det også har vært nyttig å ha møter med koalisjonsstyrker og ledelsen deres.

– Det er mange utfordringer, men det er også framgang, oppsummerer forsvarsministeren.

Les også: Børge Brende: – Tyrkias rolle mot IS er avgjørende

Forsker kritisk

Forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute i Oslo påpeker at situasjonen i Irak og landene rundt er svært ustabil og mener bruk av norske styrker i Irak er problematisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når man ikke har FN-mandat eller Sikkerhetsrådet i ryggen og ikke med letthet kan presse irakiske myndigheter til å treffe ulike beslutninger, så er det en svært delikat situasjon som norske styrker er i, sier forskeren til NTB.

Hun viser blant annet til at irakiske styrker for to uker siden bombet en fødselsklinikk i Fallujah.

At blant annet FN rapporterer om framgang i Irak, tilskriver Hellestveit blant annet avtalen mellom Iraks støttespiller Iran og USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Offensiv mot IS

Stortinget vedtok i juni en ekstrabevilgning slik at den planlagte humanitære støtten til Irak er om lag 220 millioner kroner for 2015. Nå kommer det i tillegg 16 millioner i friske midler til FNs utviklingsprogram UNDPs stabiliseringsprosjekt i landet.

– Vi hadde konstruktive og gode samtaler med statsminister Abadi, som er takknemlig for det store, norske humanitære bidraget. Under møtet redegjorde han også for sin strategi i kampen mot terroristorganisasjonen IS framover, sier Brende til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brende sier den irakiske regjeringen planlegger å gjenerobre den viktige provinshovedstaden Ramadi, som IS tok kontroll over i mai.

Viser støtte

Brende understreker at Irak står i en svært vanskelig situasjon etter mange måneder med sammenhengende krigshandlinger.

– Det er 50 grader og folk mangler tilgang på både strøm og rent drikkevann. FN har jo slått fast at dette er en humanitær krise på nivå tre, på lik linje med Sør-Sudan, Syria og Jemen, poengterer Brende.

Den irakiske statsministeren må samtidig håndtere store demonstrasjoner i Bagdad.

– Det har vært viktig for oss å kommunisere til statsminister Abadi at vi støtter de reformene han gjennomfører, blant annet så avskaffer han mange unødvendige ledd i statsforvaltningen, sier utenriksministeren.