Regjeringen vil gjøre det lettere å skyte ulv

Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klimadepartementet foreslår å endre naturmangfoldsloven slik at den gir utvidet adgang til lisensfelling av ulv – også der det ikke er skadepotensial.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyser statsråd Vidar Helgesen (H) til NTB onsdag ettermiddag.

– Forslaget består i at vi tar inn tekst fra Bernkonvensjonen i naturmangfoldsloven. Dermed blir loven blir mer tro til teksten i konvensjonen. En slik lovendring gir noe større fleksibilitet i forvaltningen av ulven, både i og utenfor ulvesonen, sier Helgesen.

Les også: Utvider lisensfellingsperioden for ulv til 31. mars

Inspirert av Sverige

Statsråden sier at de foreslår å innlemme samme hjemmel som en som ble lagt til grunn i en dom i Sverige i fjor. Da ble det åpnet for å ta ut 11 prosent av bestanden. Helgesen vil ikke kommentere hva et "begrenset antall" vil si i norsk sammenheng.

– Det konkrete antallet vil være opp til regionale og nasjonale myndigheter å avgjøre fra sak til sak – og til sjuende og sist er det opp til domstolene å tolke loven, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ser fram til høringsrunden, som varer fram til 27. februar.

– Jeg tror de fleste parter vil ta godt imot endringsforslaget. Forslaget vil gi større muligheter for god forvaltning innenfor rammen av våre internasjonale forpliktelser.

Les også: Sporet ulv, fikk bildekkene skåret opp

– Mest crazy jeg har hørt

De Grønne-talsmann Rasmus Hansson mener regjeringen bryter samarbeidsavtalen med sitt forslag om utvidet lisensjakt på ulv. Han mener forslaget er "galskap".

Rasmus Hansson i MDG. Foto: NTB scanpix
Rasmus Hansson i MDG. Foto: NTB scanpix

Hansson rister på hodet av det nye lovforslaget fra regjeringen, som allerede har fått WWF til å true med rettssak. Forslaget åpner for økt lisensjakt også der skadepotensialet ikke tas hensyn til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er det mest crazy jeg noen gang har hørt i norsk naturforvaltning. Nå har ulv blitt et dyr som kan drepes av en nær sagt hvilken som helst grunn. Om man skulle innføre tilsvarende kriterier for jakt, hogst og annen naturødeleggelse vil Donald Trump kanskje for første gang i sitt liv bli grønn av misunnelse, sier Hansson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frist for høringsforslaget er 27. februar, en frist MDG kaller "latterlig kort" og en "forakt for demokratiet".

– Vi konstaterer at regjeringen med dette bryter samarbeidsavtalen så det suser. Hadde vi vært Venstre ville vil trukket oss fra et samarbeid med sånne partnere. Dette er en aktiv provokasjon mot norsk natur og norske naturvernere, sier han.

Ba om jusshjelp

Forrige uke inviterte statsråden til nasjonal jussdugnad om hvordan forvaltningen av ulv kan gjennomføres i tråd med Stortingets vedtak. Nå er det altså klart for et nytt kapittel i ulvestriden, som startet i fjor høst. Da vedtok de regionale rovviltnemndene en samlet lisensfellingskvote på 47 ulver for denne vinteren, 24 av disse innenfor ulvesonen. Senere reduserte Klima- og miljødepartementet kvoten til 15 dyr og kun utenfor ulvesonen.

– Jeg varslet i januar at vi ville arbeide med løsninger som gjør at Stortingets anmodningsvedtak, lovverket og våre internasjonale forpliktelser henger bedre sammen. Saken vi sender ut på høring i dag er et konkret resultat av dette arbeidet, sier Helgesen.

Les også: Nye tall: Inntil 91 ulver i Norge