Skadeskutt ulveforlik angripes fra to hold

Områdene som tas ut av ulvesonen ligger vest for Glomma i kommunene Kongsvinger, Grue og Sør-Odal i Hedmark. Arealer vest for Glomma i Akershus tas også bort, i likhet med deler av Trysil kommune.
Områdene som tas ut av ulvesonen ligger vest for Glomma i kommunene Kongsvinger, Grue og Sør-Odal i Hedmark. Arealer vest for Glomma i Akershus tas også bort, i likhet med deler av Trysil kommune. Foto: Per Løchen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire partier brøt ut av forhandlingene, mens Ap og KrF fant sammen med regjeringspartiene om ulvesone og bestandsmål. Nå angripes avtalen fra to fronter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljøpartiet De Grønne, SV og Venstre mener bestandsmålet er for lavt og ulvesonene for små, mens Senterpartiet frykter at avtalen vil gi flere ulver og skjerpet konflikt mellom miljøforvaltningen og lokalbefolkningen.

– Å gå fra et bestandsmål på tre ynglinger og opp til et intervallmål på 4-6, er ingen innstramming. Det er en utvidelse, sier Sps parlamentariske leder Marit Arnstad til NTB.

Nye mål

At de fire partiene bak avtalen selv mener den innebærer at dagens rovdyrpolitikk skjerpes, gjør begrenset inntrykk på Arnstad.

– Min påstand er at miljøforvaltningen vil legge seg i øvre del av intervallet. Når vi tar med grenseulven kan det i verste fall bli tale om ni ulvekull. Det vil øke konfliktnivået lokalt, sier hun.

MDG, SV og Venstre mener på sin side at avtalen svekker vernet av ulv i Norge.

– Vi vil være milevis fra å ha en levedyktig norsk ulvestamme med denne avtalen, sier De Grønnes Rasmus Hansson til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De tre partiene er kritiske til at ulvesonen ikke blir utvidet nordover og mener dette fint kunne la seg kombinere med den sørsamiske reindriften. At de regionale rovviltnemndene vil overta forvaltningsansvaret fra Miljødirektoratet, er de også kritiske til.

– Det er galskap å sette til side et stort og kompetent forvaltningsorgan som Miljødirektoratet og la rovviltnemndene overta. De settes sammen politisk og består i overveldende grad av ulvemotstandere, hevder Hansson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Nye hyl om ulv på Stortinget - fire partier er ute

Venstre-kritikk

Venstres nestleder Ola Elvestuen brøt så sent som onsdag ut av forhandlingene om ulvemeldingen. Han klandrer regjeringspartienes stortingsgrupper for sammenbruddet og mener de har falt egen regjering i ryggen.

– At Høyre velger å legge ansvarligheten til side for å tekkes rovdyrfiendtlige holdninger i eget parti, er trist, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elvestuen viser til at Høyre og Frp, blant annet med hjelp fra Venstre, kunne ha sikret flertall for hovedinnholdet i regjeringens opprinnelige melding.

Naturvernforbundets Lars Haltbrekken mener avtalen på det nærmeste vil utrydde ulven i norsk natur.

– Hvis forslaget går gjennom, og vi får samme antall ynglinger i 2016 som i 2015, risikerer vi masseslakt av ulv til høsten, sier han.

Ville lytte

Arbeiderpartiets Eva Kristin Hansen sier det har vært viktig å lytte til dem som bor i områder der ulven streifer.

– Det er ikke så overraskende at det ikke lot seg gjøre å samle alle partiene om et bredt forlik, men denne avtalen har likevel bred støtte på Stortinget, sier hun.

Høyres rovdyrpolitiske talsperson Eirik Milde erkjenner at avtalen vil gjøre det krevende for bønder med dyr på utmarksbeite i ulvesonen, men understreker at rovviltnemndene nå kan åpne for lisensjakt også her – såframt bestandsmålet er nådd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært viktig for Høyre å få inkludert grenseynglingene og ynglinger utenfor sonen, slik at vi nå får et bestandsmål som tar hensyn til all ulv som faktisk befinner seg i Norge, sier han.

KrFs Rigmor Andersen Eide erkjenner at hennes parti skiller lag med det andre samarbeidspartiet Venstre i denne saken.

– Men vi tar vår del av ansvaret for en levedyktig ulvebestand, anfører hun.

Ulveavtalen:

* Da Stortinget samlet seg om et rovdyrforlik i 2011, forble to sentrale spørsmål uavklart: Evalueringen og eventuell endring av ulvesonen samt fastsettelse av et nytt bestandsmål for ulv i Norge.

* Regjeringen la tidligere i år fram en ulvemelding som nå er til behandling på Stortinget. MDG, SV, Venstre og Senterpartiet brøt ut av forhandlingene, mens de øvrige fire partiene torsdag ble enige om en avtale.

* I avtalen setter Ap, Høyre, Frp og KrF et bestandsmål for ulv på 4-6 ynglinger per år. Av disse skal tre være helnorske ynglinger. Ynglinger utenfor ulvesonen skal også telle med i bestandsmålet, mens ynglinger i grenserevir skal tillegges en faktor på 0,5.

* Partiene er enige om å ta bort enkelte områder i dagens ulvesone samt si nei til å utvide nordover, slik regjeringen anbefalte.

* Områdene som tas ut ligger vest for Glomma i kommunene Kongsvinger, Grue og Sør-Odal i Hedmark. Delene av Akershus som ligger vest for Glomma, nord for Øyeren og øst for Nitelva, tas også ut. Det samme gjøres deler av Trysil kommune, avgrenset av området som ligger nord for en rett linje fra der Senna renner ut i Trysil/Femundsvassdraget til der kommunegrensa mellom Trysil og Engerdal gjør en vinkel ved Litlskorhøa.