Meny

Protester etter Maduro-seier i Venezuela

Venezuelas president Nicolás Maduro har sikret seg nye år ved makten, viser resultatet fra søndagens valg i landet. Opposisjonen og en rekke land i regionen kaller valget udemokratisk. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Venezuelas president Nicolás Maduro sikret seg over tre ganger så mange stemmer som sin nærmeste utfordrer i valget, til protester fra opposisjonen.

Helgens valg i Venezuela ble fordømt alt før det ble holdt, og protestene stilnet ikke da det ble kunngjort at landets 55 år gamle president Nicolás Maduro hadde sikret seg seks nye år ved makten.

Da drøyt 92 prosent av stemmene var telt opp, kunngjorde den nasjonale valgkommisjonen at Maduro hadde fått nærmere 68 prosent oppslutning, mens hovedutfordreren Henri Falcón hadde fått 21 prosent.

Bestrider

Opposisjonen krever omvalg og bestrider også de offisielle tallene for valgdeltakelse.

Ifølge valgkommisjonen avga 46 prosent av landets 20,5 millioner stemmeberettigede stemme, mens den største opposisjonsgruppen MUD hevder at valgdeltakelsen var på under 30 prosent.

En kilde i valgkommisjonen opplyste søndag kveld til Reuters at 32,3 prosent hadde avlagt stemme da valglokalene skulle ha stengt klokka 18. Men åpningstiden ble utvidet, og fem timer senere ble det opplyst at deltakelsen var på 46,1 prosent.

– Savner legitimitet

– Dette valget savner utvilsomt enhver legitimitet, og vi nekter å anerkjenne denne prosessen, sa Falcón til sine tilhengere, rett før de første offisielle resultatene ble kjent.

Da valgkommisjonen opplyste at Maduro hadde fått over tre ganger så høy oppslutning som Falcón, nektet også andre opposisjonsledere å godta dette.

– Et rungende flertall av oss ønsker et nytt Venezuela, sa Henrique Capriles.

– De som har makten, kan beviselig ikke mobilisere og har ikke lenger den støtten de en gang nøt godt av, mener han.

– Valgfarse

– Valget i Venezuela var en farse, verken fritt eller rettferdig. Resultatet av denne valgbløffen savner legitimitet og er et ytterligere slag for Venezuelas stolte, demokratiske tradisjon, heter det i en uttalelse fra USAs visepresident Mike Pence.

– USA kommer ikke til å forholde seg passiv til at Venezuela smuldrer opp og at lidelsene til landets modige innbyggere fortsetter, slår han fast.

Kort tid etter varslet Det hvite hus at Donald Trump i en presidentordre skjerper de fra før strenge sanksjonene mot Venezuela ytterligere, selv om det er uklart hvilken effekt dette vil få.

Protester

Landene i den såkalte Lima-gruppen, som består av 13 latinamerikanske land pluss Canada, protesterer også på valget og hevder at det verken var demokratisk, fritt eller rettferdig.

Landene varslet mandag at de kaller hjem sine ambassadører for konsultasjoner, noe som regnes som en skarp protest innen diplomatiet. De kaller også Venezuelas ambassadører i de respektive land inn på teppet, for å overbringe en formell protest til regimet i Caracas.

Spanias statsminister Mariano Rajoy mener også at valget ikke holdt et minimum av demokratisk standard, og han lover å vurdere «betimelige tiltak» sammen med andre europeiske land.

Putin gratulerer

Russland har et helt annet syn på Maduro og valget i Venezuela.

– Russlands president ønsker Maduro god helse og suksess i arbeidet med å løse de sosiale og økonomiske vansker landet står overfor, heter det i en kunngjøring fra Kreml.

President Vladimir Putin gir videre uttrykk for håp om «en nasjonal dialog i hele det venezuelanske folks interesse».

El Salvador, som har hatt nære bånd til Venezuela siden venstresiden i landet kapret presidentposten i 2009, var også blant de første å gratulere Maduro med seieren.

– Framfor å velge vold, velger landet demokrati og respekt for grunnloven, heter det i en kunngjøring fra president Salvador Sanchez Ceren.

(©NTB)

Populært