FN: Afghanistans opiumproduksjon nær doblet

Afghanistan produserte i fjor hele 9.000 tonn opium, en økning på 87 prosent fra året før, ifølge FNs organ for bekjempelse av narkotika (INCB). Foto: NTB scanpix
Afghanistan produserte i fjor hele 9.000 tonn opium, en økning på 87 prosent fra året før, ifølge FNs organ for bekjempelse av narkotika (INCB). Foto: NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verden må gjøre mer for å få stanse flommen av narkotika fra Afghanistan, slår FNs organ for bekjempelse av narkotika (INCB) fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Afghanistan står for rundt 90 prosent av verdens opiumproduksjon, og rundt to tredeler av opiumen benyttes i heroinproduksjon.

I fjor ble det produsert hele 9.000 tonn opium i landet. Dette var rekordmye og en økning på 87 prosent fra året før, ifølge INCB.

Vesten har brukt milliarder på å bekjempe opiumproduksjonen i Afghanistan de siste årene, men utbyttet er magert, erkjenner INCB.

2017 ble det destruert 750 hektar med opiumvalmuer i landet, og dette utgjorde under 0,25 prosent av arealet som ble benyttet til slik produksjon. INCB betegner arealet som ble destruert som ubetydelig.

Taliban kontrollerer nå store deler av opiumtrafikken i Afghanistan og er i motsetning til tidligere involvert i hele produksjonskjeden.

– Forsøkene på å stabilisere landet vil ikke lykkes på lang sikt, uten at man også på effektivt vis går til kamp mot den ulovlige narkotikaøkonomien, slår INCB fast.

Giverland må i større grad prioritere bistand til Afghanistan, for å gjøre landet og innbyggerne mindre avhengig av inntektene fra narkotika, lyder deres oppfordring.