Rekordhøyt antall sivile drept eller såret i angrep i Afghanistan

Et rekordhøyt antall sivile ble drept eller såret av angrep i Afghanistan i 2017. Så langt har ikke 2018 vært noe bedre. Siden 20. januar er 130 drept i angrep bare i Kabul, deriblant de 22 som ble drept da Taliban-angripere tok seg inn på Hotel Intercontinental. Foto: AP / NTB scanpix.
Et rekordhøyt antall sivile ble drept eller såret av angrep i Afghanistan i 2017. Så langt har ikke 2018 vært noe bedre. Siden 20. januar er 130 drept i angrep bare i Kabul, deriblant de 22 som ble drept da Taliban-angripere tok seg inn på Hotel Intercontinental. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Nær 2.300 sivile ble drept eller såret av selvmordsbomber eller andre angrep i Afghanistan i 2017, flere enn noen gang siden konflikten i landet brøt ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Tallene alene fanger ikke opp den grusomme menneskelige lidelsen som påføres vanlige folk, spesielt kvinner og barn, sier Tadamichi Yamamoto, FNs spesialutsending til Afghanistan.

Ifølge en fersk rapport fra FNs operasjon i Afghanistan (UNAMA), har 10.435 sivile har blitt direkte rammet av krigshandlinger og angrep – hvorav 3.438 ble drept og 7.015 ble såret, i Afghanistan i 2017.

Det er fjerde år på rad der dette tallet er over 10.000.

Angrep i byer

Tallet på sivile dødsfall rundt om i landet gått ned med ni prosent i 2017. Men antallet som har blitt rammet av selvmordsbomber og andre angrep økte med 17 prosent fra året før.

–I 2017 ble det registrert det hittil høyeste tallet på sivile som er drept eller såret av selvmordsbomber og komplekse angrep i løpet av et enkeltår i Afghanistan, skriver FN.

605 personer har blitt drept, mens 1.690 ble såret av slike angrep i fjor. Bare hovedstaden i Kabul ble 1.831 personer rammet, 19 prosent totalen for hele landet.

Dette skjedde som følge av at militante grupper i større grad har begynt å rette fokus mot urbane områder etter å ha blitt satt under press av flere luftangrep og kommandoraid, ifølge UNAMA.

Flere drept i luftangrep

Andelen sivile som er drept eller såret i krigshandlinger eller sammenstøt på bakken gikk på den andre siden ned 19 prosent til 33 prosent i løpet av 2017. Ifølge FN har dette skjedd som følge av at afghanske sikkerhetsstyrker har begynt å ta mer hensyn til sivile.

Antallet som er rammet av luftangrep fra afghanske og amerikanske styrker, har imidlertid økt med 7 prosent til 295 drepte og 336 sårede. Det utgjør seks prosent av totalen.

Ifølge rapporten har det også skjedd en foruroligende økning i antall angrep mot religiøse steder, religiøse ledere og troende. 38 slike angrep førte til 202 dødsfall og 297 sårede i 2017 – tre ganger mer enn året før.

–Afghanske sivile blir drept mens de forsøker å leve sitt daglige liv – mens de reiser med buss, ber i en moské, eller simpelthen går forbi en bygning som tilfeldigvis var mål for et angrep, sier FNs menneskerettighetssjef Zeid Ra'ad al-Hussein.

– Rammer bevisst sivile

Det er IS som står bak de fleste av angrepene som har vært rettet mot religiøse steder – da primært mot sjiamuslimske moskeer. Totalt har gruppen stått for 10 prosent av antallet drepte og sårede i landet.

Ifølge FNs tall står militante grupper for til sammen 65 prosent av tallet på drepte og sårede i Afghanistan i 2017, mens afghanske styrker står for 16 prosent, og internasjonale styrker for 2 prosent. Med 42 prosent er Taliban den enkeltgruppen som rammet flest sivile i 2017, ifølge FN.

–Når vi ser at sivile med hensikt er mål for angrep, må man spørre seg hvor lenge dette skal pågå. Militante hevder å representere afghanske interesser, men dreper folk på de mest grusomme måter og skaper terror og lidelse, sier Yamamoto.

Aktiv konflikt

I fjor endret FN Afghanistans status fra et post-konfliktland, til et land i aktiv konflikt.

Så langt er det lite som tyder på at dette vil endre seg i 2018. Bare siden angrepet på Hotel Intercontinental i Kabul den 20. januar, der minst 22 ble drept, har 130 mennesker mistet livet i angrep bare i hovedstaden.

Mer enn 28.000 sivile har blitt drept, mens over 52.000 har blitt såret siden FN begynte å føre statistikk i 2009.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært