Første russiske OL-medaljevinner har vært suspendert for doping

Semen Jelistratov ble første russer som vant en medalje i Pyeongchang-OL. For to år siden var han en periode suspendert etter å ha testet positivt på meldonium. Foto: David J. Phillip, AP / NTB scanpix
Semen Jelistratov ble første russer som vant en medalje i Pyeongchang-OL. For to år siden var han en periode suspendert etter å ha testet positivt på meldonium. Foto: David J. Phillip, AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Etter å ha utestengt Russland for systematisk doping besluttet IOC å invitere «rene» russere til OL likevel. Den første som tok medalje testet positivt i 2016.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Semen Jelistratov gikk lørdag inn til bronse på 1500 meter i skøyter kortbane. For snaut to år siden ble han suspendert for å ha testet positivt på meldonium.

Det var et stoff som kom på forbudslisten 1. januar det året. Senere ga WADA amnesti til utøvere med lav konsentrasjon av stoffet i sine prøver, fordi det kunne være forenlig med inntak av stoffet bare før det ble forbudt.

27-årige Jelistratov er en av 168 russere som får delta i Pyeongchang-OL under OL-flagget og uten bruk av nasjonssymboler, med betegnelsen OAR (olympisk utøver fra Russland).

Spesielt tilfelle

Alle har vært gjennom en utvelgelsesprosess der utøvere med tidligere dopingstraffer eller sterk dopingmistanke mot seg ble valgt bort. IOCs medisinske direktør Richard Budgett måtte søndag svare på spørsmål om Jelistratovs status og kalte det et «spesielt tilfelle».

– Meldonium kan bli i systemet i mange måneder etter inntak. Når utøveren trolig brukte det før det ble forbudt, regnes det ikke som et brudd på antidopingreglementet, sa han,

– Vi må være realistiske. Meldonium ble brukt i stor utstrekning i Russland og resten av Øst-Europa og ble regnet som et lovlig oppkvikkende stoff. Helt korrekt havnet det på forbudslista, og da så vi en rekke saker med positive prøver.

«Hardt og urettferdig»

Jelistratov avga en av dem, men han ble altså ikke straffet. Han var suspendert en kort periode i 2016.

Etter sitt bronseløp snakket Jelistratov ut mot den «harde og urettferdige» utelukkelsen av mange russiske utøvere. Slike uttalelser vil bli vurdert av IOC når det skal avgjøres om utelukkelsen av Russlands OL-komité skal oppheves fra og med avslutningsseremonien i Pyeongchang.

At russerne godtar og respekterer sanksjonene er en forutsetning for at det skal skje.

Personvernpolicy