Putin trekker på skuldrene av Trump-administrasjonens svarteliste

Russlands president Vladimir Putin later ikke til å være særlig bekymret over svartelisten med om lag 200 russiske navn som Trump-administrasjonen har lagt fram. Foto: AP / NTB scanpix
Russlands president Vladimir Putin later ikke til å være særlig bekymret over svartelisten med om lag 200 russiske navn som Trump-administrasjonen har lagt fram. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump-administrasjonen lister opp 114 russiske politikere og samfunnstopper samt 96 oligarker på en ny svarteliste. Men president Putin er ikke bekymret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Kongressen som har bedt om listen i forbindelse med granskningen av Russlands angivelige innblanding i det amerikanske presidentvalget. Like før midnatt mandag ble listen offentliggjort, 12 minutter før fristen gikk ut.

President Vladimir Putin kaller listen «en uvennlig handling», men ser ikke ut til å være spesielt bekymret.

– Hva er poenget med dette? Jeg forstår ikke, sa Putin og trakk på smilebåndet under et valgkamparrangement i Moskva.

Putin utelatt

Samtidig framholdt han at Russland inntil videre ikke kommer til å følge opp med straffetiltak mot USA, og han spøkte også med at han var lei seg for at han selv ikke havnet på listen.

Blant de 114 politikerne og samfunnstoppene på listen er 40 medlemmer av Putins administrasjon, slik de står oppført på Kremls egen hjemmeside. I tillegg er alle regjeringsmedlemmene oppført, deriblant utenriksminister Sergej Lavrov og statsminister Dmitrij Medvedev. Også toppsjefene i Russlands største statskontrollerte selskaper og etterretningsorganisasjoner er med.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Delen med de 96 oligarkene skal være en blåkopi av en liste over russiske milliardærer som tidligere er offentliggjort av magasinet Forbes.

– Listen er veldig enkel. Den er noe som en 15-åring kunne laget i løpet av 15 minutter, sier Pavel Sjarikov, en ekspert på russisk-amerikanske relasjoner, til det tyske nyhetsbyrået DPA.

Ubegrunnet frykt

På forhånd hadde flere russere fryktet at de ville bli rammet av sanksjoner hvis de havnet på listen, men Trump-administrasjonen foreslår overraskende ingen straff inntil videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere kongressrepresentanter mener Trump ser gjennom fingrene med det som anses å ha vært en massiv russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget for å sikre Trump seieren.

– Kongressen stemte med 517 mot 5 stemmer for å iverksette sanksjoner mot Russland. Presidenten har bestemt seg for å ignorere den loven. Folkens, det er en konstitusjonell krise. Dette burde føre til raseri i enhver krok i dette landet, lyder reaksjonen fra senatoren Claire McCaskill fra Demokratene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gapestokk

Listen som Kongressen har bedt om, var ment som en offentlig uthengning av dem som tjener på Putins regime samtidig som USA jobber med å isolere den russiske regjering diplomatisk og økonomisk.

Flere titall russere er allerede rammet av straffereaksjoner fra amerikansk side.

De såkalte oligarkene som er oppført, er ifølge amerikanske skattemyndigheter alle gode for én milliard dollar eller mer. Blant disse er investoren Roman Abramovitsj. Aluminium-magnaten Oleg Deripaska står der også. Dette er mannen som angivelig hadde tett kontakt med Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort.

– Fakta er at alle på listen er omtalt som USAs fiender, sier Kremls talsmann Dmitrij Peskov ifølge nyhetsbyrået TASS.

Trump-administrasjonen hadde frist til mandag med å følge Kongressens pålegg om en slik liste. Hele mandagen gikk uten at noen i Det hvite hus ville svare på spørsmål om saken, men 12 minutter før midnatt ble den lagt ut av finansdepartementet uten hørbare fanfarer.