Åpen for alle - alltid

Subsidiert sau skulle aldri vært solgt til Afghanistan

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) ber Omsetningsrådets leder Bjørg Tørresdal finne ut hva som gikk galt da 120 tonn subsidiert sauekjøtt ble eksportert til Afghanistan. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) ber Omsetningsrådets leder Bjørg Tørresdal finne ut hva som gikk galt da 120 tonn subsidiert sauekjøtt ble eksportert til Afghanistan. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksporten av subsidiert sauekjøtt til Afghanistan var i strid med regelverket, er både landbruksministeren og bransjens omsetningsråd enige om. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) fikk ett klart svar da han kalte Omsetningsrådet inn på teppet tirsdag:

Sauekjøttet som fikk avgiftsfradrag ved nedfrysing, skulle aldri havnet utenfor landets grenser. At 400 tonn av totalt 1.000 tonn nedfryst sauekjøtt havnet i utlandet – hvorav 120 tonn ble eksportert til Afghanistan – var i strid med både regler og intensjoner.

Lagertømming

– Vedtaket om å øke prosentsatsen for frysefradraget ble gjort ut fra et ønske om å tømme overfylte lagre. Intensjonen var ikke at noe av dette skulle gå til eksport, sier Omsetningsrådets leder Bjørg Tørresdal til NTB.

Dale er bare delvis fornøyd med svaret.

– Det viktigste er at vi ikke havner i en slik situasjon igjen. Eksport av subsidiert kjøtt til et utviklingsland er helt uakseptabelt. Derfor har jeg utfordret Omsetningsrådet på hvordan rutiner eller regelverk kan strammes inn, slik at dette aldri gjentar seg, sier Dale til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Betale tilbake?

Landbruksministeren understreker at han ikke nødvendigvis ser seg helt ferdig med saken ved en slik avklaring.

– Jeg har også bedt Omsetningsrådet å vurdere om Nortura har benyttet seg av avgiftskutt på en måte som ikke er hjemlet i reglene og derfor må betale tilbake hele eller deler av beløpet, sier Dale.

Tørresdal sier det er for tidlig å si noe om eventuelle konsekvenser.

– Vi vil først be om en forklaring fra Nortura, og deretter skal statsråden få et svar også på dette spørsmålet innen 14. november, sier hun til NTB.