EU-land krever erstatning fra Israel 

Åtte europeiske land krever erstatning for EU-finansierte bygninger og infrastruktur Israel har ødelagt på Vestbredden. Foto: AP / NTB scanpix
Åtte europeiske land krever erstatning for EU-finansierte bygninger og infrastruktur Israel har ødelagt på Vestbredden. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Åtte EU-land krever erstatning fra Israel for solcellepaneler og bygninger som er ødelagt på den okkuperte Vestbredden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Belgia, Sverige, Danmark, Frankrike, Spania, Italia, Irland og Luxembourg stiller seg bak kravet, som er på beskjedne 30.000 euro, men det første i sitt slag.

Ifølge den israelske avisa Haaretz dreier det seg om solcellepaneler og mobile klasserom utplassert i flere beduinlandsbyer på Vestbredden, som israelske styrker tok beslag i tidligere i år.

EU hadde finansiert utstyret og krever nå for første gang erstatning fra Israel. Det går fram av et brev de åtte landene i disse dager sender israelske myndigheter, som også den franske avisa Le Monde har gjengitt innholdet av.

I brevet krever de åtte landene at Israel enten returnerer de EU-finansierte solcellepanelene og klasserommene, eller betaler erstatning for dem. Israels handlinger blir videre beskrevet som brudd på internasjonal lov.

Avviser kategorisk

Diplomater fra de åtte EU-landene troppet tidligere i høst opp i israelsk UD for å framføre en felles protest, men denne ble ikke tatt til følge.

Ifølge Haaretz avviser Israel kategorisk kravene om kompensasjon og hevder at EU gir ulovlig bistand og ikke humanitærhjelp til palestinerne i de såkalte C-områdene på Vestbredden.

Osloavtalene fra 1993 etablerte tre ulike soner på den okkuperte Vestbredden. I de såkalte A-områdene, som inkluderer åtte byer, har palestinerne på papiret politisk og sikkerhetsmessig kontroll.

I B-områdene har palestinerne politisk kontroll, mens sikkerheten kontrolleres av israelske okkupasjonsstyrker, mens Israel har full politisk og sikkerhetsmessig kontroll i C-områdene der også bosetningene ligger.

Nødhjelp

FNs sikkerhetsråd har i gjentatte resolusjoner slått fast at Israel 50 år lange okkupasjon av Vestbredden er ulovlig og at landet må trekke seg ut av hele området.,

EUs fastholder at Genèvekonvensjonene pålegger Israel å dekke palestinernes behov i C-områdene, men at dette ikke skjer. Europeiske land ser seg derfor nødt til å bidra med nødhjelp.

Personvernpolicy