USA prøver å roe ned situasjonen i Kirkuk

USAs forsvarsminister Jim Mattis ber Irak og kurdiske styrker ikke snus seg mot hverandre, men konsentrere seg om den virkelige fienden, IS. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix
USAs forsvarsminister Jim Mattis ber Irak og kurdiske styrker ikke snus seg mot hverandre, men konsentrere seg om den virkelige fienden, IS. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs forsvarssjef Jim Mattis sier USA jobber med å redusere spenningene mellom irakiske regjeringsstyrker og kurdiske soldater som har samlet seg om Kirkuk. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi prøver å tone ned alt og finne ut hvordan vi kan gå videre uten å miste synet på den egentlige fienden, sier Mattis og viser til den ytterliggående gruppa IS.

Irakiske regjeringsstyrker rykket fredag fram og står kun få kilometer fra kurdiske styrker ved oljebyen Kirkuk i Nord-Irak. Tusenvis av tungt bevæpnede kurdiske peshmerga-soldater har siden torsdag kveld blitt utplassert i og ved Kirkuk med beskjed om at de må forsvare byen for enhver pris.

– Alle må konsentrere seg om å bekjempe IS. Vi kan ikke vende oss mot hverandre nå. Vi ønsker ikke å gå inn i en skuddsituasjon, fortsatte han.

Ifølge den kurdiske peshmerga-kommandanten Sheikh Jaafar Mustafa har kurderne forsøkt å forhandle fram en nedtrapping med Iraks statsminister Haider al-Abadi, men forsøket skal ha blitt overkjørt av offiserer i felten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren selv har avvist alle meldinger om at en irakisk regjeringsoffensiv i Kirkuk allerede er i gang.

Forholdet mellom de selvstyrte kurdiske områdene i nord og regjeringen i Bagdad har lenge vært komplisert, men etter at kurderne gjennomførte en folkeavstemning om uavhengighet i september, er konflikten trappet kraftig opp. De siste dagene har situasjonen blitt stadig mer spent.