Meny

Minst ti bekreftet omkommet i brannherjede California

Brannmannskaper prøver å redde overtente boliger i Anaheim sør i California. Foto: Jeff Gritchen / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst ti personer er bekreftet omkommet og minst to er alvorlig skadd i skogbrannene som herjer nord i California, opplyser myndighetene.

– Sheriffens kontor bekrefter sju brannrelaterte dødsfall i Sonoma, skriver sheriffen i Sonoma County på Twitter. Brannmyndigheten i California har bekreftet to andre dødsfall i Napa County, samt ett dødsfall i Mendocino County.

I alt 14 kraftige skogbranner har rammet vindistriktet i California, som ligger nord for San Francisco. Minst 1.500 bygninger av forskjellig slag er ødelagt, og omkring 20.000 personer er evakuert, opplyste han. I tillegg er 50.000 personer uten strøm.

Lederen for de lokale skog- og brannmyndighetene, Ken Pimlott, sa mandag at det er meldt om flere skadde og savnede, men han hadde da ikke noe totalt anslag over hvor mange det er snakk om.

Jonathan Cox, en av lederne for Californias skogbrannsbeskyttelse (Cal Fire), sier til CNN at sterk vind gjør brannen utforutsigbar.

En kvinne flyktet fra flammehavet sammen med to hester. Foto: Robyn Beck / AFP

– Disse brannene har ødelagt bygninger og fortsetter å true tusenvis av boliger, noe som krever evakuering av tusenvis av innbyggere, sier han.

Portforbud

I byen Santa Rosa i Sonoma County har myndighetene innført portforbud fra solnedgang til soloppgang for å hindre plyndring av evakuerte hus.

– Vi bor i et område som består mest av asfalt, butikker og hoteller. Det siste man tenker er at en skogbrann vil komme og ødelegge alt, sier Jeff Okrepkie som bor i Sonoma. Han sier han trolig har sett hjemmet sitt for aller siste gang.

Marian Williams, som bor i Santa Rosa, forteller til The Guardian at hun har flyktet fra brannen.

– Det var som en inferno som du aldri har sett før, sier hun.

Og fortsetter:

– Trær brant som fakler, forteller hun.

Se video fra California her:

Vindistrikter

Åtte fylker nord i California er rammet, blant dem de kjente vinområdene Napa, Sonoma og Yuba. Brannen rammer et område på rundt 160 kvadratkilometer.

I Sonoma har blant annet ansatte og 240 pasienter ved et pleiehjem for funksjonshemmede i byen Glen Ellen måttet evakuere, som følge av at flammene bare var noen meter unna.

Store områder er røyklagt, etter at i alt 14 skogbranner har rammet vindistriktet i California. Foto: Handout / Reuters

Brannene nord i California brøt ut søndag kveld, og årsakene etterforskes. Brannmannskapene konsentrerer seg imidlertid nå først og fremst om å redde liv framfor å slå ned flammene.

Pimlott sier de ikke har kontroll på brannene som beveger seg i «en eksplosiv fart» på grunn av området er rammet av sterk vind med en hastighet på 50 meter per sekund.

Også i sør

En ny brann brøt ut lenger sør i California mandag kveld. Flammene beveget seg raskt gjennom klippeområdene øst i Orange County, 72 kilometer unna Los Angeles.

Ifølge tjenestemenn har brannen vokst i størrelse til å omfatte rundt åtte kvadratkilometer. 200 brannmannskaper, seks helikoptre og seks luftfartøy kjemper mot flammene.

En beboer kommer seg i sikkerhet etter at brannen har kommet inntil husveggen. Foto: Justin Sullivan / AFP

Ifølge brannvesenet i Anaheim har et ukjent antall mennesker i flere nabolag og to barneskoler blitt evakuert. Flere hjem har brent helt ned, men hvor mange boliger det dreier seg om er ikke kjent.

Rødt farenivå

I mesteparten av det sørlige California er det farenivå rødt for skogbranner. Den tørre Santa Ana-vinden blåser for tiden gjennom området, og bidrar til nettopp stor fare for skogbrann og spredning.

Oktober er kjent for å være den mest utsatte tiden på året for skogbranner i delstaten. Pimlott sier området har i år vært rammet av 1.500 flere skogbranner sammenlignet med året før.

Det er trafikkaos i Santa Ana, hvor mange forsøker å komme seg bort fra flammene. Foto: Robyn Beck / AFP

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært